PKS pozvala firme pogođene poplavama da prijave štete

BEOGRAD – Privredna komora Srbije pozvala je danas kompanije pogođene poplavama na području Grada Kraljeva i opštine Lučani da se obrate najbližoj regionalnoj privrednoj komori i prijave problem, kako bi se što efikasnije našlo rešenje za bržu sanaciju štete i ponovno pokretanje proizvodnog procesa.

Prema podacima Privredne komore Srbije – RPK Kraljevo, poplave su ugrozile više od 30 preduzeća i preduzetničkih radnji, među kojima su i najveća privatna preduzeća smeštena u industrijskoj zoni Šeovac, navodi se u saopštenju PKS.

Usled prodora vode u proizvodne hale i magacinski prostor, došlo je do prekida proizvodog procesa. Na sanaciji i otklanjanju štete u poplavom devastiranim područjima angažovani su radnici poplavljenih preduzeća, Štab za vanredne situacije i Vojska Republike Srbije.

Povlačenjem vode, narednih dana, moći će da se sagledaju razmere pričinjene štete.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Moravički i Raški okrug učestvuju sa 4,8 odsto u bruto dodatoj vrednosti (BDV) ostvarenOJ u Srbiji u 2017. godini, a ostvareni izvoz bio je 486 miliona evra.

Privredna komora Srbije, nakon prikuplanja preliminarnih podataka o obimu materijalne štete privrednih subjekata ovog regiona, obratiće se Vladi Srbije sa predlozima mera za saniranje posledica privredi regiona.

Adresa za pomoć u Kraljevu je Krizni štab u prostorijama Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga. Kontakt telefoni za pomoć i informacije privrednim subjektima su: 036 / 334 655, 331 711, 334 175 ; E-mail: mirjana.tomovic@pks.rs i zvonko.tufegdzic@pks.rs, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.