U trendu

PKS predstavila savetodavne usluge za izvoznike u okviru projekta ENHANCE

BEOGRAD – U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljene su savetodavne usluge namenjene internacionalizaciji poslovanja kompanija iz Srbije i Bosne i Hercergovine iz sektora drvne, prehrambene i metaloprerađivačke industrije, u okviru prekograničnog projekta „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-ENHANCE”.

Projekat se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, a realizuju ga Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Centrom za edukaciju i podizanje svesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-Energis iz Sarajeva, saopštila je PKS.

Tokom obuke koja je trajala od juna prošle godine do februara ove godine, kompanije iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) sarađivale su sa ekspertima sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju inovacija u industrijskim procesima, kako bi unapredile poslovanje i plasman svojih proizvoda i usluga na tržište EU.

Aida Đamalija-Duran iz Sarajevske regionalne agencije-SERDA rekla je da je konačno došlo vreme kada firme i komore treba da deluju zajednički prema EU fondovima.

„Ključ svih ovih aktivnosti jeste stvaranje kritične mase koja će samoincijativno delovati, te nastaviti jačati prekograničnu saradnju, zahvaljujući projektu ENHANCE”, kazala je ona.

Nermina Ljubović iz PKS zaključila je da je to veoma značajan projekat za privrednike obe zemlje, koji su prepoznali mogućnost saradnje ne samo u oblastima koje pokriva projekat već i u ostalim granama privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.