U trendu

PKS: Privreda Srbije očekuje stabilno poslovanje

Privreda Srbije u narednom periodu očekuje stabilnu poslovnu klimu – rast prometa i izvoza uz dobru likvidnost i zaposlenost, rezultati su Ankete Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata koji su objavljeni danas.

Srpska privreda je u prvom tromesečju 2024. zabeležila stabilne poslovne performanse, dok 52 odsto anketiranih očekuje povećanje prometa u drugom kvartalu.

PKS je anketu sprovela aprilu na uzorku od 1.672 privredna subjekta, koji zapošljavaju više od 235.000 radnika.

Više od polovine ispitanika smatra da će imati istu poslovnu klimu i u drugom kvartalu 2024. godine, a 40 odsto njih očekuje poboljšanje, dok pet odsto anketiranih smtra da će imati lošiju poslovnu klimu nego na početku godine.

Anketirane kompanije su u prvom kvartalu 2024. godine u proseku ostvarile iskorišćenost kapaciteta od 72 odsto.

„Resursi ostaju ključni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, imajući u vidu da je 56 odsto ispitanika označilo manje troškove resursa kao ključni faktor efikasnijeg poslovanja“, piše u saopštenju PKS.

U drugom kvartalu 45 odsto privrednika očekuje rast međukvartalnog izvoza, a 47 odsto njih isti nivo.

Kada je reč o anketiranim uvoznicima, njih 93 odsto očekuje isti ili povećan obim uvoza u drugom kvartalu 2024. godine u odnosu na prethodni kvartal.

Anketirane firme, njih 80 odsto, raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a 95 odsto njih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom kvartalu.

Kako je navedeno, u turizmu 65 odsto ispitanika očekuje veći promet, a značajniji rast prometa očekuju i sektori građevinarstva, energetike, drvne industrije i trgovine.

Oko 16 odsto anketiranih iz delatnosti elektronskih komunikacija očekuje smanjenje prometa u drugom kvartalu 2024. godine.

Na tržištu rada, kako je navedeno, situacija je stabilna, s tim da usporavanje inflacije povećava realni rast prosečne zarade.

Podseća se da je registrovana zaposlenost tokom 2023. dodatno ojačana, a da je stopa nezaposlenosti na kraju prošle godine iznosila 9,1 odsto.

Privreda Srbije u 2023. godini, merena stopom realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), ostvarila je rast od 2,5 odsto, a Svetska banka i Međunarodni monetarni Fond u ovoj godini očekuju rast srpske privrede od 3,5 odsto.

Prema najnovijoj projekciji NBS očekuje se ubrzanje rasta realnog BDP-a Srbije u ovoj godini u rasponu između tri i četiri odsto sa centralnom vrednošću projekcije od 3,5 odsto.

„Rast će u 2024. godini voditi domaća tražnja, pri čemu će većoj privatnoj potrošnji doprineti nastavak rasta zaposlenosti i zarada, a rastu investicija realizacija projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture“, piše u saopštenju.

Kompanije koje su učestvovale u anketi PKS, prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2022. godinu, ostvarile su 25,2 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 2,2 milijarde evra, 19 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.