U trendu

PKS: Promocija programa podrške privredi u 17 regionalnih privrednih komora

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas da će predstaviti aktuelne pozive i programe podrške privredi, vrednih više od 600 miliona dinara, na sednicama parlamenta privrednika u 17 regionalnih privrednih komora (RPK).

Kako je saopšteno, Ministarstvo privrede raspisalo je krajem januara tri programa podrške za dodelu bespovratnih sredstava za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladima, a sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović predstavila je privrednicima iz Priboja i Prijepolja programe podrške koji će ove godine biti plasirani.

„Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte ove godine, a za početnike u poslovanju još 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, namenjenih za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja“, izjavila je Obradović.

Kroz Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, a cilj je, prema njenim rečima, da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti.

Navedeno je i da je privrednicima danas predstavljen i IPA projekat prekogranične saradnje „Podrška za unapredjenje konkurentnosti i zapošljavanja ENHANCE“, u kojem je partner RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Skup je održan u okviru programa „Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“, koji realizuje PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom pravde, uz podršku Medjunarodne finansijske korporacije (IFC).

Podsećaju da su programi podrške privredi juče predstavljeni na sednici Parlamenta privrednika RPK Valjevo, kao i da je za sutra zakazana sednica privrednika regionalne komore Kraljeva, gde će se okupiti predstavnici kompanija iz Novog Pazara i Tutina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.