U trendu

PKS: Sastanci na sajmu u Mostaru povezali srpske privrednike sa partnerima iz regiona i EU

Privrednici iz Srbije su na Sajmu privrede u Mostaru ostvarili značajne kontakte na međunarodnim sastancima koje tradicionalno organizuju Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, INTERA Tehnološki park Mostar u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i ostalim partnerima iz Evropske mreže preduzetništva (EEN), saopštila je danas PKS.

Održano je više od 70 sastanaka na kojima je učestvovalo oko 100 predstavnika kompanija iz metalske, građevinske, automobilske, prehrambene, drvene i IT industrije.

Privrednici su imali priliku da se umreže i povežu sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Italije, Grčke, kao i da odaberu sagovornike iz sektora za koje su zainteresovani.

Prema rečima Katarine Momčilović Matić, koordinatorke EEN Srbija konzorcijuma, sastanci su trajali 20-tak minuta, što je dovoljno da se ostvari prvi kontakt i započnu dalji poslovni pregovori.

„B2B sastanci koji se organizuju u okviru EEN već godinama predstavljaju ključni segment Mostarskog sajma, pružajući učesnicima veliku šansu da u direktnim razgovorima sa potencijalnim partnerima iz različitih sektora istraže mogućnosti zajedničke saradnje. Zahvaljujući unapred zakazanim sastancima putem specijalizovane platforme, privrednici su mogli maksimalno da iskoriste svoje vreme i fokusiraju se na relevantne kontakte i pregovore“, istakla je Momčilović Matić.

Navela je da o efikasnosti EEN projekta govori podatak da već 16 godina ova mreža pruža kontinuiranu podršku malim i srednjim preduzećima da se internacionalizuju i pozicioniraju na svetskom tržištu.

Poslednjih godina je EEN proširila svoje usluge kako bi pomogla kompanijama da pređu na veću ekološku i društvenu održivost, poboljšale svoju otpornost na šokove i sprovele digitalnu transformaciju.

„Firme širom Evrope se okreću Evropskoj mreži preduzetništva kao pouzdanom partneru sa dokazanim iskustvom u pomaganju kompanijama da ostvare svoje međunarodne ambicije“, rekla je Momčilović Matić.

Amir Hujić, koordinator EEN konzorcijuma u Federaciji BiH ukazao je na odličnu saradnju sa kolegama iz EEN Srbija i PKS u realizaciji zajedničkih aktivnosti i projekata ne samo na Mostarskom sajmu već i u drugim oblastima poput turizma, prehrambenog sektora i metalske industrije.

EEN je projekat koji od 2008. godine realizuje EU posvećen malim i srednjim preduzećima i podršci na internacionalizaciji poslovanja i unapređenja konkurentnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.