U trendu

PKS: Srpska kinematografija se kontinuirano razvija

SARAJEVO – Srpska kinematografija je u stalnom razvoju, što pokazuju i podaci o skoku izvoza audiovizuelnih i srodnih usluga, koji je sa 60 miliona evra u 2017. porastao na 114 miliona u 2021, dok je njihov uvoz porastao sa 34,6 na 111 miliona evra, istaknuto je na današnjem panelu „Mehur ili bum? Studija slučaja razvoja kapaciteta i infrastrukture produkcije Srbije“.

Panel je u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) održan na filmskom festivalu u Sarajevu, radi predstavljanja i promocije srpske kinematografije i unapređenja regionalne saradnje, saopšteno je iz PKS.

Sekretarka Udruženja za kreativnu industriju PKS Vida Samardžić je istakla da se zahvaljujući trudu i dobroj saradnji svih aktera u ovoj industriji uz podršku Filmskog centra i PKS, kroz pregovore sa Vladom, došlo do odobravanja podsticaja.

„Kao direktnu posledicu imamo rast filmske i TV produkcije u zemlji, kako domaće tako i uslužne“, rekla je ona.

Naglasila je značaj regionalne saradnje, unapređenja turističke i saobraćajne infrastrukture, kao i legislative koja će omogućiti razmenu talenata i ljudi koji bi radili na zajedničkim projektima.

„Trenutno imamo više od 3.500 preduzeća koja indirektno i direktno zapošljavaju i upošljavaju oko 10.000 ljudi. Investicije se najviše plasiraju u opremu i izgradnju studija i setova“, navela je Samardžić.

Producent Igor Turčinović je istakao da, kada je reč o oceni ekspanzije srpske kinematografije, pre u pitanju „big-beng“ razvoj, jer je on iznad svih očekivanja.

Prema njegovim rečima, nastup na sarajevskom festivalu i panel prošli su veoma zapaženo, o čemu svedoči izuzetno interesovanje i odziv učesnika.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić smatra da odgovor na pitanje da li je bum ili babl, nije ni jedno ni drugo, nego je u pitanju proces koji traje.

„Nadamo se da je audiovizuelni sektor i kinematografija prepoznat od strane države i da će tako i ostati, jer je reč o ekonomski bitnom delu naše privrede“, ukazao je Matić.

Istakao je da je sada neophodan dobar balans između onoga što su servisi za strane produkcije i našeg autorskog filma i serija, kako se ne bi ugrozila umetnička produkcija.

„Talente i one druge ispred i iza kamere treba držati i na jednom i na drugom mestu kako ne bi izgubili vidljivost na festivalima, a uspešno pružili usluge svima koji dolaze kod nas da snimaju“, poručio je on.

Među renomiranim učesnicima panela koji su kroz svoju prizmu i iskustvo predstavili razvojne kapacitete Srbije i aktuelnu situaciju u ovoj oblasti stvaralaštva, bili su i direktor, producent i osnivač Clockwork Film Production Alek Conić, šef strategije i razvoja sadržaja Firefly productions Boban Jevtić i nadzornik proizvodnje Work in Progreš Sandra Đuričković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.