U trendu

PKS: Veliki interes za saradnju privrednika Srbije, Estonije, Slovenije i Hrvatske

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da se na poslovnom forumu u Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju okupilo više od 50 predstavnika kompanija iz Srbije, Estonije, Slovenije i Hrvatske, zainteresovanih za unapredjenje saradnje u oblasti inženjeringa, prečišćavanja vode, IKT rešenja i digitalizacije proizvodnje.

Izvršni direktor „Milanović tretman voda“, koja posluje u oblasti inženjeringa, instalacija, isporuke i montaže opreme za održavanje i pročišćavanje pitkih, otpadnih i procesnih voda, Nikola Novović rekao da je Ekspo odlična prilika da se obnove kontakti nakon globalne pandemije i krize i uspostavi saradnja sa svetskim kompanijama.

„Pravimo sisteme za prečišćavanje voda koje možemo lako da isporučimo na bilo koju lokaciju u svetu. Radi se o mobilnim paketnim rešenjima koja imaju kompletan tehnološki proces i pijaću vodu, na primer, dovode na nivo željenog kvaliteta, a pogodna su i za tretman industrijskih, otpadnih i procesnih voda“, rekao je Novović.

Potpredsednica estonske ICT asocijacije i direktorka kompanije „Timbeter“ Anna Greta Tsahkna navela je da su na poslovnom forumu zastupljene estonske firme iz različitih sektora, a najreprezentativniji je sektor IKT usluga, jer su prisutne kompanije koje su digitalizovale 99 odsto usluga ‘E’ vlade Estonije.

Saradnja Estonije i Srbije, prema oceni Tsahkne, do sada nije bila previše aktivna. „Srbija je 55. biznis partner Estonije i tražimo opcije da se to poboljša, a Ekspo je odlična platforma. Timbeter, firma koja se bavi digitalizacijom u sektoru šumarstva, posebno je zainteresovana za saradnju sa srpskim kompanijama“, rekla je ona.

Naučni savetnik u IMS Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda Vencislav Grabulov istakao je da taj institut koji se bavi istraživanjem, razvojem i projektovanjem u oblasti gradjevinskih materijala, ima saradnju sa 29 zemalja u svetu zahvaljujući sistemu gradnje koji je patentirao akademik Branko Žeželj i da je Ekspo dobra prilika da se ti kontakti obnove.

„Imamo saradnju sa arapskim zemljama, a ovde smo iskoristili priliku da zakažemo susrete i sa drugim partnerima širom sveta“, rekao je Grabulov.

Direktorka kompanije Promo global iz Hrvatske Gordana Kovačević rekla je da su na biznis forumu pored preduzetnika iz Hrvatske, prisutni i privrednici iz Italije i Severne Makedonije, zahvaljujući projektu „net perspektive“ koji okuplja izuzetne privrednike nagradjene za rezultate u konkretnim oblastima.

Kovačević je pozvala kompanije iz Srbije da učestvuju na sajmu gradjevinarstva, arhitekture, metalske industrije „Grandekspo“, koji će biti održan polovinom septembra u Zagrebu.

Direktorka kompanije Eternal glory u Banji Koviljači Sladjana Stojanović rekla je da ta kompanija, koja gradi hotele u skladu sa zahtevima savremenih turista i klijenata, na Ekspo-u sa ciljem da se poveže sa kompanijama za buduću saradnju i da su na upravo održanom poslovnom forumu uspeli da uspostave nekoliko važnih kontakata.

„Želimo da obezbedimo visoko kategorizovan smeštaj u Banji Koviljači, da se upoznamo sa iskustvima i uslovima za banjski kompleks i usavršimo program velnes turizma“, dodala je ona.

Srpski privrednici učestvovali su i na Biznis forumu „Mogućnosti vode“, u organizaciji Privredne komore Dubaija, koji je pored firmi iz Srbije okupio predstavnike kompanija Australije, Finske, Kube, Nemačke i Maroka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar