U trendu

PKS: Više od 500 poslodavaca podnelo prijave za dualno obrazovanje

Više od 500 poslodavaca prijavilo se do sada za dualno obrazovanje za narednu školsku 2024/2025. godinu, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Među prijavljenim kompanijama je 35 odsto novih, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju dualnog modela obrazovanja.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević podsetila je da je PKS u poslednjem kvartalu prošle godine otvorila poziv za zainteresovane poslodavce za uključivanje u dualni model obrazovanja, kao i da je rok za prijavu bio 15. januar, ali je, kako je navela, zbog velikog interesovanja privrede produžen do kraja januara.

„Posle roka za prijavu poslodavaca, možemo sa ponosom da kažemo da poslodavci ovaj model obrazovanja prepoznaju kao jedan od načina suočavanja sa izazovom u pogledu nedostatka radne snage“, rekla je Kovačević.

Istakla je da je za školsku 2024/2025. godinu podneto 1.000 izjava o spremnosti, kao i da je privreda kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 4.300 učenika, koji će imati mogućnost da svoja znanja i veštine stiču u realnom radnom okruženju.

Kako je navedeno, među podnetim prijavama je, kao i ranijih godina, primetna najveća potreba za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

„Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala“, naglasila je Kovačević.

Prema njenim rečima, u narednom periodu aktivnosti PKS biće usmerene na izradu plana potreba privrede koji će, u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, dostaviti Kancelariji za dualno obrazovanje kao i Nacionalni okvir kvalifikacija do 15. marta.

„Kroz institucionalno partnerstvo bavićemo se usklađivanjem potreba privrede i ponudom obrazovnog sistema, što će rezultirati objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, što se očekuje u aprilu tekuće godine“, rekla je Kovačević.

Dodala je da su potrebe privrede do sada bile prepoznate u „izuzetno“ velikom procentu, pa se tako nada i očekuje da će to biti slučaj i ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar