U trendu

PKS: Žig „Čuvarkuća“ dobilo još 12 proizvoda

BEOGRAD – Kolektivni žig „Čuvarkuća“, koji se dodeljuje u okviru projekta Privredne komore Srbije (PKS) „Stvarano u Srbiji“, dobila su tri proizvoda od mesa i devet vrsta flaširanih voda čime je porodica „Čuvarkuća“ porasla na 878 proizvoda, saopšteno je danas iz PKS.

Kako se navodi, Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ dodelio je danas taj žig za tri proizvoda u oblasti mesnih prerađevina kompanije Bojčin eko turs i za devet vrsta flaširanih voda Naftne industrije Srbije.

Nove „Čuvarkuće“ su proizvodi od mesa mangulice – suva slanina i šunka, kao i bojčinska kobasica kompanije Bojčin eko turs, zatim negazirane i gazirane fruškogorske vode „Jazak“ u ambalažama od pola litra, 1,5 i 5 litara, kao i u posebnom porodičnom pakovanju i paketu 5+1 gratis kompanije NIS.

Direktor kompanije Bojčin eko turs Jovan Milivojević kaže da osvajanje žiga za tu kompaniju znači mnogo jer, kako navodi, svedoči o tome da je prepoznat i da se vrednuje model koji primenjuju – veliki trud i podrška očuvanju genetičkih resursa starih rasa, uzgojem autohtonih vrsta, kao što je mangulica.

„Nastojimo da sve u proizvodnji bude domaće, domaća sirovina, domaći rad, mangulica se uzgaja na području Bojčinske šume, čime se valorizuju i zaštićena područja“, naveo je Milivojević.

Dodao je da je Bojčin eko turs porodična kompanija koja posluje u skladu sa ekološkim i principima održivog razvoja od 2009. godine s vizijom da, kako kaže, doprinese razvoju ruralnog turizma i promociji zaštite prirode kroz ugostiteljstvo i ekološku proizvodnju hrane.

Rukovodilac Pogona za proizvodnju pijaće vode „Jazak“ Nenad Đukić istakao je da je dodela žiga „Čuvarkuća“ još jedan dokaz vrhunskog kvaliteta Jazak vode koja, kaže, potiče iz najstarijeg srpskog nacionalnog parka, Fruška gora.

Jazak voda protiče kroz krečnjačko-dolomitske stene čije je stvaranje počelo pre 30 miliona godina i upravo ovaj jedinstveni geografski položaj zaslužan je za njen harmonizovani mineralni sastav, kristalnu čistoću i svežinu.

Više od 17 godina Jazak voda se puni u istoimenoj fabrici koji se nalazi u blizini manastira Jazak, a fabrika Jazak raspolaže najmodernijom opremom, pomoću koje se voda flašira upravo onakva kakva dolazi iz prirode.

„Tokom poslednjih godina portfolio Jazak vode dodatno je obogaćen novim proizvodima u čijoj prirodnoj osnovi je izvorska voda Jazak, a kompletna paleta proizvoda brenda Jazak dostupna je na preko 8000 maloprodajnih objekata širom Srbije“, istakao je Đukić.

NIS Naftagas je tokom hidrogeoloških istraživanja na Fruškoj gori u periodu od 1995. do 2004. godine otkrio izvorišta vode vrhunskog kvaliteta, pogon punionice sagrađen je 2004.godine a proizvodnja je zvanično puštena u rad 2005.godine.

U početku se, dodaje se, proizvodilo za interne potrebe NIS Naftagasa, a od 2006. godine počeo je plasman proizvoda na tržište.

U saopštenju PKS se navodi da su se proizvodi tih kompanija pridružili porodici „Čuvarkuća“ u okviru strateškog projekta „Stvarano u Srbiji“, koja sada ima 878 proizvoda sa tim žigom kao potvrdom kvaliteta i potvrdom da je najveći deo proizvoda stvoren u Srbiji, domaćim resursima i od domaćih sirovina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.