U trendu

PKS: Žig Čuvarkuća za fruškogorsku vodu i mesne preradjevine od mangulice

Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ dodelio je tu oznaku za tri proizvoda u oblasti mesnih preradjevina kompanije „Bojčin eko turs“ i za devet vrsta flaširanih voda Naftne industrije Srbije (NIS), objavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Kako je precizirano, proizvodi ovih kompanija pridružili su se porodici „Čuvarkuća“ u okviru strateškog projekta „Stvarano u Srbiji“, koja sada ima 878 proizvoda sa tim žigom, kao potvrdom kvaliteta i potvrdom da je najveći deo proizvoda stvoren u Srbiji, domaćim resursima i od domaćih sirovina.

Nove „Čuvarkuće“ su proizvodi od mesa mangulice – suva slanina i šunka, kao i bojčinska kobasica kompanije Bojčin eko turs, zatim, negazirane i gazirane fruškogorske vode „Jazak“ u ambalažama od pola litra, 1,5 i 5 litara, kao i u posebnom porodičnom pakovanju i paketu pet plus jedna gratis kompanije NIS.

Direktor kompanije „Bojčin eko turs“ Jovan Milivojević kazao je da osvajanje žiga za ovu kompaniju znači mnogo jer svedoči o tome da je prepoznat i da se vrednuje model koji primenjuju – veliki trud i podrška očuvanju genetičkih resursa starih rasa, uzgojem autohtonih vrsta, kao što je mangulica.

„Nastojimo da sve u proizvodnji bude domaće, domaća sirovina, domaći rad, mangulica se uzgaja na području Bojčinske šume, čime se valorizuju i zaštićena područja“, kazao je Milivojević.

On je naveo da je preduzeće „Bojčin eko turs“ porodična kompanija koja posluje u skladu sa ekološkim i principima održivog razvoja od 2009. godine, s vizijom da doprinese razvoju ruralnog turizma i promociji zaštite prirode kroz ugostiteljstvo i ekološku proizvodnju hrane.

PKS je podsetila da je NIS tokom hidrogeoloških istraživanja na Fruškoj gori, u periodu od 1995. do 2004. godine, otkrio izvorišta vode vrhunskog kvaliteta.

Pogon punionice sagradjen je 2004. godine a proizvodnja je zvanično puštena u rad 2005. godine. U samom početku proizvodilo se za interne potrebe NIS Naftagasa, da bi od 2006. godine počeo plasman proizvoda na tržište.

„Ponosni smo na žig Čuvarkuća koji predstavlja još jedan dokaz vrhunskog kvaliteta ‘Jazak’ vode koja potiče iz najstarijeg srpskog nacionalnog parka, Fruška gora. ‘Jazak’ voda protiče kroz krečnjačko-dolomitske stene čije je stvaranje počelo pre čak 30 miliona godina i upravo ovaj jedinstveni geografski položaj zaslužan je za njen harmonizovani mineralni sastav“, istakao je rukovodilac Pogona za proizvodnju pijaće vode Jazak Nenad Djukić.

Dodao je da je tokom poslednjih godina brend „Jazak“ dodatno obogaćen novim proizvodima u čijoj osnovi je izvorska voda „Jazak“, koji su dostupni u više od 8.000 maloprodajnih objekata širom Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.