PKV predstavila ekonomske potencijale u Bukureštu

NOVI SAD – Delegacija Privredne komore Vojvodine (PKV), na čelu sa predsednikom PKV Boškom Vučurevićem, prezentovala je Privrednoj komori Rumunije ekonomske i investicione potencijale AP Vojvodine i predstavila sektore privrede sa najviše mogućnosti rasta privredne saradnje dve zemlje i njenih regiona.

Delegaciju PKV u Bukureštu su u sredu primili Mihai Daraban, predsednik Privredne komore Rumunije, Eduard Costin direktor Međunarodnog sektora Privredne komore Rumunije i Stefan Volnea, rukovodilac Odeljenja međunarodne saradnje Privredne komore Rumunije, saopštila je PKV.

„Tokom osam meseci 2019. godine, izvoz Vojvodine u Rumuniju je ostvaren u vrednosti od 376,5 miliona evra, a uvoz u vrednosti od 176,8 miliona evra“, rekao je Vučurević i dodao da je izvozni sektor sa najvećim učešćem Prerađivačka industrija dok je na drugom mestu sektor Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo. Kada je uvoz u pitanju, takođe sektor Prerađivačka industrija ima najveće učešće.

Predsednik Vučurević istakao je i izvrsnu saradnju PKV sa regionalnim komorama u Rumuniji sa kojima PKV ima potpisane sporazume o saradnji – TIK Bakau, TIK Buzau, TIK Bihor, TIK Temišvara, TIK Bistrita-Nasaud, kao i brojne zajedničke aktivnosti u poslednjih nekoliko godina. Naročito je potencirao značaj Luke Konstanca za srpsku, a pogotovo vojvođansku privredu i kao jedan od zaključaka, istakao dalje povezivanje Luke Novi Sad i Luke Konstanca.

„Za prvih devet meseci tekuće godine, udvostručena je ukupna količina robe prevezene između Luke Konstanca i Republike Srbije, odnosno u prvih devet meseci 2019. godine, promet je prešao iznos od 6,3 miliona tona, dok je u istom periodu 2018. godine, promet iznosio 3,2 miliona tona. U prvih devet meseci 2019. godine, prevezeno je 2.369.525 tona žitarica, što je preko 37 odsto u odnosu na ukupan promet“, istakao je Vučurević.

Predsednik Daraban je naglasio značaj Dunava za ekonomski razvoj regiona svih podunavskih zemalja, ali i nedovoljnu iskorišćenost logističkih potencijala.

Jedan od zaključaka je da, i pored izvrsnih dobrosusedskih odnosa dve države i njenih regiona, i dalje postoji veliki nedostatak u razmeni kvalitetnih privrednih informacija. U tom kontekstu, tokom sastanka su razmenjeni neophodni podaci, kao i informacije u vezi sa predstojećim sajamskim manifestacijama u Bukureštu i Novom Sadu.

Predsednik Privredne komore Rumunije Mihai Daraban, koji je ujedno i predsednik Privredne komore regiona Konstanca, uputio je poziv delegaciji PKV da u narednoj godini posete Konstancu i tom prilikom potpišu Sporazum o saradnji sa PK Konstanca.

(Tanjug)

Napišite komentar