U trendu

Planirani rast BDP-a od šest odsto previše optimističan

BEOGRAD – Planirani rast od šest odsto 2021. godine je dosta optimističan, a ako se ne ostvari, to će povećati fiskalni deficit i poslednično uvećati javni dug, ocenio je predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES).

Dodao je da i 2021. donosi neizvesnost, te da je domaći rast i budžet u celini trebalo planirati restriktivnije.

„Prognoze međunarodnih finansijskih institucija su raznolike, a MMF je od svih njih najoptimističniji, pa rast u Srbiji planira na pet odsto. Kriza izazvana kovidom je interna i eksterna, pa je za naš budući rast veoma važno kojom brzinom se oporavljaju zemlje EU, posebno Nemačka i Italija, a to ne ide onom brzinom kako je s početk godine planirano“, rekao je Vlahović u intervjuu za „Blic“.

Izazovi srpske ekonomoje tokom 2021. su postizanje rasta od šest odsto, smanjenje fiskalnog deficita na tri procenta BDP-a i zaustavljanje rasta javnog duga na nivou od 60 odsto BDP-a, smatra Vlahović.

Dodao je da su rizici nekontrolisani rast plata u javnom sektoru smanjenje ukupnih privatnih investicija ispod 18 odsto BDP-a i nuždom naterana štednja na kapitalnim investicijama, doj je rizik na spoljnommplanu sporiji oporavak zemalja Evrozone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar