U trendu

Plate na Vol stritu najviše od krize 2008. godine

Plate na Vol stritu prošle godine su porasle na najviši nivo od finansijske krize 2008. godine.

Izveštaj o rekordnom profitu na Vol stritu je došao deset godine od kolapsa giganta medju investicionim bankama Liman bradersa (Lehman Brothers) usled opterećenosti toksičnim hartijama od vrednosti.

Agencija Asošiejtid pres je navela da je podatke o zaradama na Vol stritu dobio preko finansijske kontrole savezne države Njujork.

Prosečna zarada u trgovini hartijama od vrednosti u gradu Njujorku je 2017. godina bola 422.500 dolara, što je za 13 odsto više nego u godini s najvećim zaradama posle 2008.

Poslovi u trgovini hartijama od vrednosti imaju najveću zaradu od svih zanimanja u Njujorku. Oni pokrivaju 21 odsto plata u čitavom privatnom sektoru tog grada, mada pokrivaju manje od pet odsto svih poslova u privatnom sektoru.

U izveštaju finansijskog kontrolora države Njujork, profit pre poreza prošle godine u sektoru hartija od vrednosti je bio 24,5 milijarde dolara.

Liman braders je otišao u stečaj 15. septembra 2008. godine što je bio ključni trenutak finansijske krize koja je počela da se pomalja godinu dana ranije usled ogromnih gubitaka na hipotekarnim kreditima kojima su medjustobno trgovale investicione i finansijske kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.