U trendu

Platna kompanija Skver preuzima Afterpej za 29 mlrd dolara

NJUJORK – Amerčka platna kompanija Skver, milijardera DŽeka Dorsija, saopštila je da planira da kupi australijsku fintek firmu Afterpej radi daljeg širenja poslovanja na rastućem tržištu plaćanja na rate.

Preuzimanje vredno 29 milijardi dolara biće u celosti plaćeno akcijama Skvera. Navedeni iznos znači premiju od otprilike 30 posto po akciji Afterpeja u odnosu na cenu na zatvaranju australijske berze u petak, prenosi CNBC.

Generalni direktor Skvera, Dorsi, naveo je u saopštenju da širenjem poslovanja na tzv. tržište „kupi odmah – plati kasnije“, kompanija želi da učini finansijski sistem pristupačnijim i inkluzivnijim, dodajući da je Afterpej izgradio pouzdan brend u skladu sa tim principima.

Akcije Afterpeja su nakon objave ove informacije skočile danas na berzi u Australiji, zaključivši trgovanje u plusu od gotovo 19 procenata.

Dorsi, koji je i generalni direktor Tvitera, integracijom Afterpeja u platni sistem Skvera računa na potrošače koji izbegavaju klasične kredite, pri čemu posebno ima u vidu mlađe kupce, dodaje CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.