Plenković kaže da hrvatska Vlada želi konsolidaciju Agrokora

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je i Vlada želi da dodje do konsolidacije kompanije Agrokor, koja se zbog prezaduženosti suočava s dubokom krizom.

„Država radi na tome da održimo ekonomsku i finansijsku stabilnosti zemlje, a želimo i konsolidaciju poslovanja Agrokora“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je rekao da je reč o privatnoj kompaniji koja ima veliki značaj za hrvatsku privredu i koja je najveći poslodavac s oko 60.000 zaposlenih u Hrvatskoj i u susednim državama.

„Vodimo dijalog, pratimo situaciju, odgovornost je i na vlasnicima i menadžmentu“, dodao je Plenković.

Premijer je potvrdio i da će se ministarka privrede i potpredsednica Vlade Martina Dalić danas ili sutra sastati s dobavljačima Agrokora.

On nije hteo preciznije da odgovori na pitanje da li je svejedno ko će preuzeti Agrokor, posebno kada je reč o mogućnosti da ruske banke udju u upravljačku strukturu koncerna.

„Nećemo u ovome trenutku o tome razgovarati, jer mislim da ima još jako puno internih stvari koje kompanija mora da reši“, rekao je Plenković i dodao da država ne može da utiče na neke stvari u privatnoj kompaniji kao što je to od koga će tražiti kredite.

Agrokor je ranije saopštio da njegova postojanost nije dovedena u pitanje i da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih deoničar, vodeći prvenstveno računa o zaposleninima i njihovim radnim mestima, kao i dobavljačima i partnerima.

Mediji navode da se tokom dana očekuje više sastanaka o budućnosti Agrokora, medju ostalim i sastanak najvećih Agrokorovih dobavljača, na kojem bi trebalo da budu definisane zajedničke pozicije dok se rešava problem nelikvidnosti u tom koncernu.

Prema pisanju medija, sutra bi mogla da bude objavljen i plan o restrukturiranju jedne od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.