U trendu

Plenković: Mit je da ćemo sa evrom dobiti evropske cene, a zadržati hrvatske plate

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da su hrvatski ciljevi da postane deo šengenskog prostora i da pristupi evrozoni.

„Ono što mislim da je realno i na čemu ćemo raditi je da godina 2020, kao godina hrvatskog predsedanja Većem EU, bude godina u kojoj će Hrvatska prema našem planu, namerama i intencijama biti deo onoga što se naziva ERM II (kursnog mehanizma)“, rekao je Plenković na početku konferencije na kojoj je predstavljena „Strategija uvodjenja evra u Hrvatskoj“.

Konferenciju su organizovali Vlada i Hrvatska narodne banke  da bi upoznali javnost s najvažnijim odrednicama procesa uvodjenja evra u Hrvatskoj, kao i da bi se otvorila javna rasprava o složenom i dugogodišnjem pristupanju evropodručju.

Premijer je naglasio da evro vidi kao instrument koji je koristan za povećanje ekonomskom rasta.

„Gradjani će uvodjenje evra osetiti na konretan i opipljiv način… Neće biti straha od valutnog rizika, biće manji troškovi kredita i manji troškovi za transakcije. Bit ćemo konkurentniji i privlačniji stranim investitorima“, rekao  je premijer.

On je naglasio da ne stoje slogani da će se evrom dobiti evropske cene, a zadržati hrvatske plate rekaši da „taj mit treba otkloniti“.

Premijer je naveo da su u zemljama srednje Evrope koje su uvele evro prosečne bruto plate rasle puno brže.

„Hrvatska kao najrecentnija članica EU ima dva politički ključna cilja – postati deo Schengenskog prostora, odnosno da budemo spremni za političku odluku o tome tokom 2019. godine, a drugi je cilj pristupanje evrozoni“, naglasio je predsednik hrvatske Vlade.

On je istakao da današnjom konferencijom počinje široka rasprava o uvođenju evra koja treba da posluži da zemlja u taj proces ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno. Premijer je podsetio da je Hrvatska u ugovorom o pristupanju već rekla, što se tiče volje građana, „da“ i evrozoni i naglasio da je Vlada „izrazito proevropski orjentisana, što znači i prohrvatski“.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predstavljajući dokument Strategija uvođenja evra, rekao je dokument ne odredjuje ciljani datum uvodjenja evra, jer to ne zavisi samo o Hrvatskoj, ali da je cilj da se napravi prvi korak, ulazak u kursni mehanizam, do 2020.

On je rekao da je uveren da posle ulaska u kursni mehanizam Hrvatska „neće imati značajnije probleme za udovoljavanjem kriterija iz Mastrihta, odnosno tri godine nakon toga ulaska u EMU“.

Ministar finansija Zdravko Marić objasnio je da u tzv. ERM II država članica minimalno provodi dve godine, a po iskustvima drugih zemalja to razdoblje je u nekim slučajevima znalo biti i duže. Potom sledi formalno uvođenje evra, rekao je ministar.

On je naveo da prema kriterijima iz Mastrihta država članica ne sme da ima stopu inflacije višu od proseka tri zemlje s najnižim stopama inflacije uvećanom za 1,5 postotni bod.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.