Po sivoj ekonomiji od Srbije gora samo Bugarska

Država je donela 68 mera za suzbijanje sive ekonomije, a sakupljanje računa i izvlačenje lutrije je samo jedna od njih, jer Srbija, osim Bugarske, ima najveći procenat sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu (BDP) u regionu, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Željko Ožegović.

On je na okruglom stolu „Neformalna ekonomija i sindikati“ istakao da siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, dok je u Bugarskoj 33 odsto.

„Doneli smo Zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi pojačali borbu protiv sive ekonomije i kako bi inspekcija mogla da ulazi i kontroliše i neregistrovane firme što do donošenja tog zakona nije moglo, što je bilo apsurdno“, rekao je Ožegović.

Medju najvažnijim merama za suzbijanje crnog tržišta, prema njegovim rečima, je jačanje i obuka inspekcije i formiranje i tehničke infrastrukture.

Dodao je da je od početka primene mera za suzbijanje sive ekonomije zabeležemo da je u avgustu prošle i aprilu ove godine skočio procenat registrovanih firmi za 72 odsto, dok je u proseku procenat novoregistrovanih preduzeća povećan za oko 14 odsto.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurević rekao je da je siva ekonomija posledica teških uslova poslovanja i velikih nameta medju kojima je 499 parafikalnih dažbina.

„U novembru prošle godine 80.000 poslodavaca nije bilo platilo porez, a 90.000 firmi je bilo u blokadi. Privreda je prošle godine dugovala 133 milijarde dinara, a sa kamatama 146 miijardi“, rekao je Grgurević.

Potraživanja se, prema njegovim rečima, naplaćuju u roku od 150 dana i u takvim uslovima „inspektori još i zatvaraju firme“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.