U trendu

Počela nedelja štednje, NBS organizuje edukativni kviz

BEOGRAD – Narodna banka Srbije tokom Svetske nedelje štednje, koja se obeležava od danas do 6. novembra, organizuje prvo regionalno takmičenje edukativnog kviza „Znamenite licnosti na dinarskim novcanicama“ za maturante srednjih ekonomskih škola Srbije.

Takmičenje je tim povodom organizovano u prostorijama Visoke poslovne škole u Leskovcu, za maturante Ekonomske škole u Leskovcu, Tehničke škole „Boško Krstić“ iz Bojnika, Tehničke škole iz Vlasotinca, Pravno – poslovne škole iz Niša, Ekonomske škole iz Pirota, Ekonomsko – trgovinske škole iz Vranja, Stručne škole „Sveti Sava“ iz Bujanovca, Ekonomske škole iz Niša, Trgovinske škola iz Niša, Trgovinsko – ugostiteljske škole iz Leskovca i Srednje tehničke škole „Vožd Karađorđe“ iz Lebana.

Kviz sadrži pitanja o liku i delu znamenitih ličnosti predstavljenih na dinarskim novčanicama, počevši od 1876. godine, sve do banknota koje danas koristimo kao sredstvo plaćanja u našoj zemlji.

Takmičari se opredeljuju za jedan od tri ponuđena odgovora, posle čega im u formi novčanice biva predstavljen tačan odgovor, kao i kratka priča o zanimljivostima iz života ličnosti predstavljenih na novcu.

Osnovni cilj edukativnog kviza, pored boljeg upoznavanja monetarne istorije naše zemlje, jeste podizanje nivoa znanja o značaju odabranih ličnosti za naše nasleđe, kao i buđenje interesovanja za dalje individualno istraživanje o njima, i identifikaciju sa vrednostima koje oličavaju, saopštila je NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.