U trendu

Počela Pršutijada u Mačkatu

MAČKAT – U zlatiborskom selu Mačkat danas je počeo 19. Sajam suvomesnatih proizvoda, popularna Pršutijada, na kojoj ove godine učestvuje 16 proizvođača tradicionalnih suvomesnatih proizvoda ovog kraja.

Predsednik opštine Čajetina najavio je da će ova manifestacija u narednim godinama prerasti u Agroindustrijski centar, koji će okupiti sve proizvođače pršute I ostalih suvomesnatih proizvoda iz ovog, ali i ostalih delova Srbije .

„Nama je interes da Srbija i srpsko selo opstaje, da se razvija. Zato se moramo osloniti na veru, naciju, tradiciju i kulturu. Ovo je naša tradicija i nadamo se da će imati perspektivu i u budućnosti“, rekao je Stamatović na otvaranju 19. Pršutijade.

Po odluci žirija, najbolju goveđu pršutu ove godine napravio je Dragan Stojanović, a svinjsku Mitar Marić. Oni ističu da je tajna kvaliteta u podneblju i kvalitetnom mesu.

Na Pršutijadi se goveđa pršuta prodaje po ceni od 1.800 do 1.900 dinara po kilogramu, svinjska je 1.500, slanina 1.000, a kilogram kobasice je 900 dinara.

Na Pršutijadi ove godine gosti izlagači su iz Italije i Francuske, sa sirevima i pršutom.

Ovogodišnji Sajam suvomesnatih proizvoda traje do 11. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar