U trendu

Počela rekonstrukcija pruge Prokuplje-Kuršumlija-Merdare

BEOGRAD – Infrastruktura železnice Srbije započela je rekonstrukciju pruge Prokuplje – Kuršumlija – Merdare, na deonicama gde su prošlogodišnje poplave oštetile i odnele delove koloseka, zbog čega je železnički saobraćaj na ovom pravcu bio obustavljen.

Radovi su počeli u sredu sanacijom 3,2 km duge deonice kod stajališta Kosančić Ivan, na delu pruge od Kuršumlije ka Merdaru. Sa ove pruge izvođači radova najpre treba da očiste odronjeni materijal i odvodne kanale, kao i oko 14 hiljada kvadratnih metara rastinja, navodi se u saopštenju Infrastrukture železnice Srbije.
Nakon toga, izvođači nastavljaju sa radovima na pruzi kod Prokuplja, gde je u dužini od oko 1,6 kilometara potrebno sanirati nasip uz prugu, kao i četiri metra dug propust koji je oštetila bujica.
Vrednost radova iznosi oko 34 miliona dinara, a a investitor i izvođač radova je Infrastruktura železnice Srbije. Planirani završetak posla je u avgustu ove godine, mada se očekuje da pruga što brže bude sanirana, dodaje se u saopštenju.
U okviru rekonstrukcije deonice Prokuplje – Kuršumlija – Merdare, neophodno je uraditi sanaciju trupa pruge u ukupnoj dužini od oko 270 metara i izgraditi nekoliko novih propusta, kako bi pruga ponovo bila osposobljena za redovan železnički saobraćaj.
Pruga od Prokuplja do Kuršumlije zvanično je zatvorena za saobraćaj 24. juna prošle godine, nakon obilnih kiša i izlivanja reke Toplice i Kondželjske reke, koje su poplavile i oštetile prugu Doljevac – Merdare, između Prokuplja i Beloljina, odnosno između Barlova i Kuršumlije.

Istoga dana, voda je prouzrokovala i klizište na delu pruge od Kuršumlije ka Merdaru i na više mesta izazvala pokretanje zemljišta i zatrpavanje pruge nanosima.
Zbog oštećenja pruge, dnevno nisu saobraćala po dva putnička voza između Prokuplla i Kuršumlije, koji su bili predviđeni redom vožnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.