Počele pripreme za popravku odlagača u Kolubari, ima uglja

LAZAREVAC – Direktor površinskih kopova u RB Kolubara Srđan Alimpijević izjavio je da su već počele pripreme za popravku odlagača na kome je noćas izbio požar na kopu Tamnava Zapadno polje i da će vrlo brzo biti uključen drugi odlagač, kao i da nije ugrožena proizvodnja uglja.

On je kazao da je reč o glavnom kopu u Rudarskom basenu Kolubara koji daje najviše uglja za termolektrane u Obrenovcu i da bez obzira na požar, koji je ugašen, bageri za ugalj rade po planu i bez zastoja.

Alternativna rešenja su se odmah našla, dodao je Alimpijević.

„U zastoju je trenutno jalovinski sistem. Vrlo brzo će uraditi rekonstrukciju i zamenu odlagača, uključiti drugi koji će to uraditi. U nekoj daljoj perspektivi ovo se neće odraziti (na proizvodnju uglja). Uglja će biti dovoljno i neće trpeti termoelektrane i građani“, naveo je Alimpijević.

Kako je rekao, još se ne može izneti procena štete, dok se ne sagleda cela situacija.

„Odlagač može da se popravi i već od danas krenule su pripreme za popravku kako ne bi trpela proizvodnja uglja i jalovinskih sistema“, naglasio je Alimpijević.

Podsetio je da je do požara došlo oko 21.15 sati i objasnio da je zapaljena traka 2 na odlagaču 4 (AERS 12.000).

„Požar je zahvatio iz prijemnog bukera traku 2 i preneo se na traku 3. Brzom intervencijom, vatrogasci su sprečili veću havariju. Gumeni transporter na trakama 2 i 3 je izgoreo i došlo je do oštećenja odlagališne trake. Ona je dužine 60 metara, sastavljena iz tri segmenta, od kojih su dva pretrpela havarijsko oštećenje“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar