U trendu

Počeli pregovori o povećanju minimalne zarade u Srbiji, biće nastavljeni 25. maja

Pregovori o povećanju minimalne zarade u Srbiji počeli su danas i biće nastavljeni 25. maja, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je agenciji Beta kazao da u tim pregovorima treba da budu uvaženi stavovi sve tri strane – reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Srbije.

Inicijativu za početak pregovora podnela su dva reprezentativna sindikata – Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji se nadaju da bi minimalna zarada mogla da bude vanredno povećana u ovoj godini, usled rasta inflacije.
„Sindikati, a posebno Savez samostalnih sindikata Srbije, insistirali su na današnjem sastanku da se nađe rešenje kako bi se minimalac povećao ove godine“, rekao je Atanacković.

On je rekao da su predstavnici Ministarstva finansija juče rekli da bi o povećanju minimalne zarade moglo da se razgovara, ali tek za 2024. godinu.

Kako je rekao, Ministarstvo je nakon današnjeg sastanka poslalo dopis u kojem je obrazložilo određene stavke na ovu temu, ali da on još nije upoznat sa njima.

„Što se tiče Unije poslodavaca, čekamo izjašnjavanje naših članova preko ankete koju smo pokrenuli, a razgovaraćemo i sa predstavnicima Ministarstva finansija i sindikatima, pa ćemo zauzeti neki stav“, rekao je Atanacković.

Kako je objasnio, situacija nije jednostavna jer među poslodavcima postoje oni koji radnicima isplaćuju više od minimalca i onda nisu zainteresovani za pregovore.

„Poslodavci koji isplaćuju minimalne zarade su oni već sada u teškoćama i sa daljim povećanjem će biti u još većim“, rekao je on.

Stav Unije poslodavaca je, prema njegovim rečima, da minimalac treba da bude usklađen sa rastom bruto domaćeg proizvoda i sa inflacijom.

Komentarišući stav sindikata da minimalna zarada, koja je sada 40.020 dinara, treba da bude izjdnačena sa minimalnom potrošačkom korpom koja je premašila 50.000 dinara, rekao da je to sada nerealno.

„Mi kao Unija poslodavaca štitimo sve članove. Ne možemo da zanemarimo problem na koji nailaze najslabiji, tako da ćemo sačekati stav Ministarstva finansija, da vidimo šta je to što su oni odlučili“, rekao je Atanacković.

Vlada Srbije je prošle godine u septembru odlučila da 1. januara 2023. godine minimalna zarada bude povećana 14,3 odsto, na 40.020 dinara.

Prema procenama sindikata, oko 350 do 400 hiljada ljudi u Srbiji prima minimalnu zaradu, dok nešto više od 50 odsto zaposlenih radi za oko 60.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.