U trendu

Počeli pregovori s MMF-om, jedna od tema i novi aranžman

BEOGRAD – Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas i trajaće do 23. aprila, a jedna od tema biće i novi ekonomski program koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom.

Razgovori su danas počeli plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema, saopštila je Narodna banka Srbije.

Na plenarnom sastanku, delegaciju Republike Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u MMF-u, a misiju MMF-a predvodio je Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Razgovori koji su danas počeli, odvijaju se u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF – a i traju do 23. aprila.

Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije COVID – 19.

Pored toga, konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgleda za dalji rast.

Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Istovremeno, ovom prilikom započeće i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom.

S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu trasiranog snažnijeg i održivog privrednog rasta.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su sredinom 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.