U trendu

Počeli radovi na rekonsktrukciji dve prevodnice kod Sombora

NOVI SAD – Radovi na rekonstrukciji i sanaciji prevodnice za brodove u Bezdanu kao i prevodnice i ustave u naselju Šebešfok kod Sombora su počeli.

Cilj radova na ovim prevodnicama je da se nakon rekonstrukcije, zaštite prirodni rezervati, unaprediti ekonomija i turizam, naročito nautički, navodi se na sajtu JVP Vode Vojvodine Novi Sad.

Vrednost radova, koji su deo INTERREG – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, pod nazivom Kompleksno unapređenje vodoprivrede područja kanala „Baja-Bezdan“ (BABEKA), iznosi skoro 3,5 miliona evra.

„Obe prevodnice su dugi niz godina van funkcije pa je značaj ovih radova, kojima će opet biti osposobljene za rad, ogroman“, navodi se na sajtu ovog preduzeća.

Na Šebešfoku je u planu motorizovanje pogona na prevodnici i ustavi, dok će se na prevodnici Bezdan zadržati ručni pogon.

„Građevinskim, mašinskim i elektrotehničkim radovima će se promeniti trenutno loše stanje objekata i stvoriti preduslovi za njihov širi društveni značaj“.

Kada radovi budu završeni, navode, povećaće se nivo zaštite od poplava i stvoriće se uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja-Bezdan.

Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja ovi objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, te se stoga sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda.

Radovi se finansiraju sa 85 procenata iz sredstava Evropske unije i sa 15 procenata iz sredstava JVP „Vode Vojvodine“,a plan je da se rekonstrukcije završe pre dogovorenog roka, odnosno do kraja 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.