U trendu

Poceli StarTec h info dani-kako do bespovratnih sredstava

NIŠ – Tridesetak startapa, malih i srednjih preduzeća, i ove godine dobiće bespovratna sredstva u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara za razvoj inovacije i digitalne transformacije, vaučere za konsultantske usluge i priliku za
promociju na međunarodnim sajmovima i konferencijama, rečeno je danas na prvom info danu u Nišu.

Nakon objavljivanja drugog konkursa za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava u okviru StarTec h projekta, uslovi i kriterijumi detaljnije su predstavljeni na prvom info danu u Nišu, gradu koji je imao proporcionalno najveći broj grantista u prvom pozivu.

Predstavnici NALED-a, koji ovaj program sprovodi
u saradnji sa organizacijom ENECA i Vladom Srbije, uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris u Srbiji, istakli su da je prošlogodišnji konkurs pokazao da sistem odlično funkcioniše i pozvali sve ljude sa dobrim biznis idejama da se prijave za StarTec h program podrške.

Velika prednost ovog konkursa je konkretna podrška za razvoj biznis plana i mentorska podrška za koju se zainteresovani mogu prijaviti do 18. aprila, a krajnji rok za slanje prijava sa dokumentacijom je 18. maj, saopštio je NALED.

Dobitnici grantova iz prošlog ciklusa istakli su da im je učešće u StarTec h programu obezbedilo veću vidljivost
i prepoznatljivost, ali i dragocenu priliku da se međusobno posavetuju, često i oko novih zajedničkih projekata.

„Celokupno iskustvo je neverovatno pozitivno. Osim finansija, najvažniji je u celom projektu biznis plan, kada sve stavite na papir da vidite da li ta vaša ideja funkcioniše u realnom okruženju. Naučićete i prezentacione i razne druge korisne veštine. Zato izadhite iz zone komfora, startujte svoju ideju i
videćete da li ste spremni da postanete zvezda“, poručio je Đorđe Mitić iz kompanije Naisus tehnologije, koja je u prvom ciklusu dobila finansijsku podršku za razvoj platforme veštačke inteligencije za efikasnu komunikaciju zdravstvenih ustanova.

Do polovine aprila biće održani info dani i u Čačku, Kruševcu, Novom Sadu i Beogradu.

Zaintersovani kandidati mogu potražiti odgovore na najčešća pitanja na sajtu www.starteć.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@starteć.org.rs i broju 0800 000020.

Firme osnovane ne pre 1. januara 2020. godine mogu da se prijave za 15.000 do 25.000 dolara u okviru LOT-a 1 u cilju razvoja inovativne ideje, uz sufinansiranje od 10 odsto. Najviše grantova predviđeno je baš u ovoj partiji (okvirno 25 od 30).

Od grantista se očekuje da u periodu od 18 meseci imaju izrađen dokaz koncepta ili komercijalizaciju inovacije.

Mikro, mala i srednja preduzeca osnovana zakljucno sa 31. decembrom 2019. godine mogu da konkurišu za grantove od 25.000 do 50.000 dolara za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija (LOT 2, sufinansiranje od 20 odsto).

Ukoliko uz inovacije planiraju nova radna mesta i izlazak na inostrano tržižte, odobrava se iznos od 50.000 do 100.000 dolara (LOT 3, sufinansiranje od 30 osto).

Od njih se očekuju implementacija ili komercijalizacija projekta, ili digitalna transformacija, odnosno ostvaren ili uvećan izvoz.

Uslov za sve firme je da su u potpunosti privatno i većinski domaće vlasništvo.

Nije dozvoljeno apliciranje s projektima u oblasti duvanske industrije, proizvodnje oružja i vojne opreme, proizvodnje i trgovine naftom i naftnim proizvodima, organizacije igara na sreću i pretežno trgovinske delatnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar