U trendu

Počelo čišćenje „istorijskog“ otpada u fabrikama širom Srbije

BEOGRAD – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je u toku akcija čišćenja opasnog industrijskog opada, tzv. „istorijskog“ otpada, koji je nastao 2000-tih godina u fabrikama u stečaju ili u procesu privatizacije širom naše zemlje, kao i da je to jedan od prioriteta tog ministarstva.

Istakla je da je obaveza države da ukloni ovaj opasni otpad, kako bi se očuvala zdrava životna sredina.

„Kada govorimo o istorijskom otpadu govorimo o opasnim materijama, bilo da su to hemikalije, otpadna ulja, građevinski, drveni ili farmaceitski otpad“, navela je Vujovićeva u izjavi za Tanjug.

Dodala je da ovaj otpad utiče na zaštitu životne sredine i zagađuje vodu, vazduh i zemlju, naročito ukoliko je bio nepravilno skladišten.

Na ovaj otpad, prema njenim rečima, uticao je vremenski faktor jer je otpad stajao više od 10 ili 15 godina u neadekvatnim ambalažama koje su za to vreme korodirale i popucale, te dovode do još većeg zagađenja.

„Mi smo odlučili da delamo na osnovu ‘Bele knjige’ koja je napravljena zajedno sa laboratorijom i da očistimo sve“, rekla je Vujovićeva i istakla da uklanjanje zavisi od dinamike i sredstava kojima se raspolaže.

Navela je da je gotovo očisćena fabrika „Svetlost“ iz Bujanovca, „Hins“ u Novom Sadu i „Prva Petoletka“ iz Trstenika, kao i da je pri kraju i čišćenje otpada iz fabrike „Majevica“ u Bačkoj Palanci.

Takođe, osvrnula se na to da je nedavno posetila Trstenik prilikom čišćenja „Prve Petoletke“ i istakla da će se uskoro ukloniti otpad sa dve lokacije u okviru Elektroindustrije Niš.

Sve ove, kako kaže Vujović, ekološke bombe čiste se do nultog stanja.

„Mnoge od navedenih lokacija bile su predmet žalbi građana i svih ljudi kojima je kvalitet života značajno opao usled otpada koji se nalazi u neposrednom komšiluku“, kaže ministarka.

Dodala je da je sada pokrenuta akcija čišćenja „istorijskog“ otpada do nultog stanja, za razliku od ranijih perioda kada su se otklanjale samo određene vrste otpada.

Vujovićeva je objasnila da se čišćenje otpada vrši uz nadzor inspekcije koja je stalno na terenu sa operaterom, čija je dužnost da otpad zapakuje i ukloni iz fabrika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar