U trendu

Počeo biznis forum; Matić: Želimo da produbimo ekonomsku saradnju“

BEOGRAD – Biznis forum u okviru obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je danas na Beogradskom sajmu, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Srbija želi da produbi ekonomsku i svaku drugu saradnju sa nesvrstanim zemljama.

Privrednici i predstavnici delegacija iz oko 100 zemalja okupili su se u hali 2C da čuju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, kao i da na panelu razmene mišljenje o globalnim lancima snabdevanja tokom i posle pandemije.

Matić je rekla da udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture.

„Za vreme ‘zlatnog doba’ nesvrstanih, u periodu od 1961. do 1989. godine, najveći deo saradnje među članicama odvijao se preko ustanova i institucija. Obimu kulturne i turističke razmene i sticanja saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda, u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz ‘nesvrstanih zemalja’ koji se školovao u Beogradu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili običaje, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je sve uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca“, rekla je Matić.

Istakla je da naša zemlja i danas gaji bliske i sadržajne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih u različitim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

„Želja nam je da se ta saradnja produbi i iskoriste potencijali i u drugim oblastima poput investicione politike, turizma, digitalne infrastrukture, energetike i telekomunikacija, ali i zdravstvenog sektora, pogotovo imajući u vidu izazove sa kojima se danas ceo svet suočava pogođen pandemijom virusa kovid 19“, poručila je Matić.

Ona je istakla da je pre šest decenija upravo u Beogradu održana Prva konferencija Pokreta nesvrstanih i da su Jugoslavija i tadašnji predsednik Josip Broz Tito, kao jedan od petorice idejnih tvoraca Pokreta, dali su svoj doprinos stvaranju vizije drugačijeg sveta.

Navela je da je Pokret nesvrstanih osnovan da osigura nacionalnu nezavisnost i teritorijalni integritet nesvrstanih zemalja, a u jednom trenutku je obuhvatao čak oko 55 odsto svetske populaciji i dodala da Pokret danas broji 120 država članica, uz 17 posmatrača, među kojima je i naša zemlja.

„Obeležavanje jubileja je još jedna prilika da se podsetimo značaja ove organizacije, koja je kroz istoriju bila svetionik slobode, oličenje pravde i hrabrosti. Duh nesvrstanih počiva na ravnopravnosti, slobodi, trajnom miru, suverenoj jednakosti država i miroljubivoj saradnji svih naroda, a to su vrednosti utkane i u državotvorne temelje Srbije”, istakla je Matić.

Naglasila je da su duboki koreni saradnje i tradicionalno dobri odnosi zemalja članica Pokreta nesvrstanih predstavljaju solidnu osnovu za dalje povezivanje naših privreda i otvaraju prostor za uravnoteženiji ekonomski rast i razvoj na globalnom planu i smanjenje postojećih socijalno-ekonomskih razlika.

“Istovremeno, pružaju mogućnost i za ujedinjenu borbu na planu ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena, što svakako predstavlja jedan od najvažnijih zadataka današnjice”, rekla je ministarka.

Nastavljajući politiku međusobnog uvažavanja i prijateljstva, Srbija je danas spona između Istoka i Zapada, zemlja koja jednako tretira svoje ekonomske partnere, i teži da svim svojim kapacitetima da doprinos globalnom prosperitetu i miru, u izazovnim okolnostima savremenog sveta, podvukla je Matiće.

„Izuzetno smo ponosni što smo zajedno sa Azerbejdžanom, kao predsedavajućim Pokreta nesvrstanih zemalja, uspeli da organizujemo ovaj jedinstveni i značajni skup, koji je okupio veliki broj svetskih državnika uprkos opšte poznatim otežavajućim uslovima i izražavamo nadu da ćemo se sledeći put sastati u još većem broju”, zaključila je Matićeva.

U PKS je pred početak foruma rečeno Tanjugu da Srbija svoje šanse za izvoz može da traži u zemljama severne i podsaharske Afrike, dok se zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije mogu posmatrati kao potencijalni investitori, jer imaju novca i razvijene tehnologije.

Potencijale za saradnju Srbije sa zemljama Pokreta nesvrstanih predstaviće PKS, dok će o Srbiji kao investicionoj destinaciji govoriti stručnjak Razvojne agencije Srbije Nemanja Jevtović.

Iskustvo Srbije u izgradnji digitalne infrastrukture predstaviće direktor Kancelarije za IT i eUpravu Srbije Mihailo Jovanović, a Zavod za izradu novčanica direktorka Direkcije za prodaju Marina Berić Sarić.

Nakon plenarnog dela biće održan panel: „Preoblikovanje logističkih i globalnih lanaca snabdevanja u post-pandemijskom svetu: trenutna situacija, trendovi, predviđanja i moguća rešenja krize izazvane kovidom 19“.

Ucesnici tog panela su Mike Bhaskaran iz DP WORLD, Branko Todorović iz Milšped, Sofija Beloica sa Instituta Torlak i profesor Veljko Mijušković sa Ekonomskog fakulteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar