Počeo da radi sistem za elektronske građevinske dozvole

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je pustila u rad elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola ističući da je Srbija tako značajno unapredila privredni ambijent.

Sistem je počeo da radi u Agenciji za privredne registre i pristupaće mu se putem sajtova APR, Ministarstva građevinarstva i sajtova lokalnih samouprava, kao i na sajtu www.građevinskedozvole.rs.

„Prvi korak je bio izmena Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, a elektronska građevinska dozvola je drugi korak kojim smo ispunili dato obećanje da će početi da radi od 2016. godine“, rekla je Mihajlović novinarima.

On je naglasila da je već oko 40 privrednika podnelo prijave za izdavanje elektronske građevinske dozvole.

Mihajlović je kazala da će elektronska dozvola značajno unaprediti poziciju Srbje na Duing biznis listi Svetske banke koja rangira zemlje po uslovima poslovanja.

Izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović je rekla da je ukinut i taj jedan šalter za izdavanje građevinske dozvole i da je ceo sistem sada elektronski, kao i da je uvođenje elektronske građevinske dozvole najvažnija privredna reforma koja se trenutno sprovodi u Srbiji.

Svi zahtevi za dobijanje dozvole za gradnju će se podnositi isključivo u elektronskoj formi, a građani će zahteve moći da podnose sami ili posredstvom ovlašćenih projektanata.

Zahteve za dozvole će moći da podnese lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, Halcom i E-smart systems.

Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps.

Sistem je jednostavan jer se kroz proceduru prolazi u pet koraka, biranjem opcija iz padajućih menija. Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta.

Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.