U trendu

Početkom juna startuje pomoć firmama zbog ukrajinske krize

BEOGRAD – Pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović izjavio je danas za Tanjug da će sredstva iz Garantne šeme 2, namenjena za oko 1.400 PREDUZEĆA koja imaju problema u poslovanju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom, biti dostrupna početkom juna.

„Više od 400 miliona evra će biti na raspolaganju, a pomoć je namenjena svim kompanijama koje imaju problema zbog situacije u Ukrajini. Njima je sada omogućeno da direktno kreditima sa garancijom države kroz Garantnu šemu 2 refinansiraju svoje obaveze iz Garantne šeme 1 koja je krenula za vreme kovida“, rekao je Popović.

Napomenuo je da će preduzeća imati znatno bolje uslove da prebrode krizu, jer dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina.

„Tehnički, sada kada je usvojeno na vladi, za dve nedelje biće potpisan aneks sa bankama i klijenti će moći da se obrate svojoj banci u kojoj imaju obaveze, kako bi refinansirali ta sredstva već od početka juna“, najavio je Popović.

Dodao je da je limit sredstava koje jedno preduzeće može da koristi po ovoj garantnoj šemi propisan Zakonom o drugoj garantnoj šemi i iznosi do tri miliona evra ili 30 odsto obrta firme u 2019. godini.

„Najbitnije je da im se na ovaj način da prostora da ‘dišu’ i da u ovom vremenu kada imaju izazove u poslovanju omogući prostor da ih prebrode i da odlože svoje obaveze na duži period, uz najbolje mocguće uslove, s obzirom na garanciju Republike Srbije“, rekao je Popović.

Objasnio je da je namera države da pomogne zdrave firme koje su uspele da prebrode kovid krizu i nastave da posluju, a sada su se zbog sukoba u Ukrajini našle u problemu s vraćanjem sredstava iz Garantne šeme broj 1.

„Daje im se prostor da reše probleme sa logistikom, nabavkom materijala za proizvodnju i druge tehničke probleme i to na dosta duži period nego što je to inicijalno bilo koncipirano“, naglasio je Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.