U trendu

Počinju pregovori BiH o novom aranžmanu s MMF-om

BANJALUKA – Evropski čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće sutra sastanak s predstavnicima BiH u vezi sa zastojem u sprovođenju reformi, a jedna od tema će biti vezana za uslove novog aranžmana s tom međunarodnom finansijskom organizacijom.

Kako pišu “Nezavisne“, svi čekaju ishod tog sastanka, a ima procena, koje neki smatraju neosnovanim, da bi MMF mogao da odustane od uslova postavljenih BiH kako bi bio odobren novi produženi aranžman.

Međunarodna zajednica će, prema saznanjima ovog lista, insistirati na ispunjavanju svih uslova, a posebno onih koji se odnose na stvaranje jedinstvenog registra računa fizičkih lica pri Centralnoj banci BiH, što u Republici Srpskoj vide kao prenos nadležnosti.

Endrju DŽuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, kaže da je Fond spreman da nastavi pregovore u svakom trenutku.

„Da bi pregovori mogli uspešno da se završe, vlasti bi trebalo da se saglase o reformama s kojima se odavno kasni, a od kojih će korist imati obični građani. Cilj novog aranžmana je ne samo da pomogne BiH da prođe kroz trenutnu krizu s kovidom, nego i da izgradi temelj za brži i inkluzivniji ekonomski razvoj u budućnosti“, rekao je DŽuel.

U Ministarstvu finansija RS, dodaju „Nezavisne“, nisu želeli da u ovom trenutku „otvaraju karte“, i naveli su da će se o svemu izjasniti nakon sutrašnjeg razgovora s misijom MMF-a.

Odgovore na upit redakcije nisu poslali ni iz Federacije BiH, dok je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao da je MMF previše na periferiji svih događanja u vezi s pandemijom u trenutku kada je potrebna finansijska podrška ne samo BiH, već svim zemljama koje se suočavaju s ogromnim troškovima u zdravastvenom sektoru, i kada je potrebna pomoć realnom sektoru.

Osim uspostavljanja centralnog registra, uslovi se odnose i na usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu u skladu s Trećim energetskim paketom Energetske zajednice, te zakona o elektronskom potpisu na državnom nivou.

U Centralnoj banci BiH kažu da bi registar računa fizičkih lica omogućio da ovlašćene institucije imaju pouzdan i transparentan uvid u stanje na bankarskim računima građana kod komercijalnih banaka.

Predlog iz RS je bio, prema nezvaničnim saznanjima „Nezavisnih“, da registar ostane na nivou Srpske, s tim da nadležni organi BiH u svakom trenutku mogu da zatraže uvid u stanje bilo kog računa za koji postoji opravdani interes.

Kako je rečeno, ovo je odbijeno jer nije bilo moguće uspostaviti tehničku garanciju da sporni podaci ne mogu da budu izbrisani ili premešteni na druge račune pre nego što nadležni organ uspostavi uvid, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.