U trendu

Pod lupom EZ rusko-srpski sporazum o snabdevanju gasom

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarni postupak protiv Srbije, jer, kako je saopšteno, svojim ugovorima sa Rusijom nije ispoštovala evropske propise o konkurenciji na tržištu gasa, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici EZ.

Sekretarijat EZ je uputio otvoreno pismo Vladi Srbije, u kom izražava zabrinutost da međuvladin sporazum o snabdevanju gasom između Srbije i Rusije iz 2012. godine, obezbeđuje samo isporuke gasa za srpsko tržište.

Sporazum se odnosi na ruske isporuke maksimalnih pet milijardi kubnih metara gasa godišnje Srbiji od 2012. do 2021. godine, koji su potpisale vlade dve zemlje, a čija je realizacija predviđena sklapanjem sporazuma izmedu Gasprom eksporta i Jugorozgasa. Time se, kako se navodi u pismu, krše pravila o konkurenciji predviđena Sporazumom o energetskoj zajednici, a Srbija narušava svoje obaveze u okviru tog sporazuma.

Svrha preliminarnog postupka je, kako se navodi u pismu, da se Srbiji omogući rok od dva meseca kako bi reagovala na tvrdnje o nepoštovanju zakona Energetske zajednice i da Sekretarijat stekne celovitu sliku o ovom slučaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.