U trendu

Podrška dualnom obrazovanju na zapadnom Balkanu

BEOGRAD – Regionalni čelendž fond raspisao je prvi poziv za podršku projektima za podsticanje dualnog obrazivanja u ekonomijama zapadnog Balkana, a taj posao će voditi Nemačka razvojna banka KfW, rečeno je danas na internet seminaru organizovaniom tim povodom.

„Bavimo se projektima stručnog obrazovanja i obuke mladih kao i pitanjem veština na zapadnom Balkanu. Ovaj projekat se sprovodi zato što nam je potrebna bolja orijentacija prema tržištu rada, da svi koji završe školu mogu da nađu posao“, objasnila je viši portfolio menadžer KfW banke Viktorija Fajt.

Dodala je kako će u ovaj projekat biti sproveden u šest zemalja regiona, a nemačka vlada je za podršku stručnog obrazovanja i korporativne obuke dala 25,5 miliona evra.

„Ovo dolazi u pravom trenutku, jer je prilika za preduzeća da se pripreme za vreme posle pandemije, kako bi se stabilizovala i razvila svoj biznis model sa obrazovanim zaposlenima“, rekla je Fajtova.

Martin Diči iz Švajcarska fonadacija za tehničku saradnju primetio je da je u zemljama zapadnog Balkana različita situacija kada je reč o procesu uvođenja dualnog obrazovanja u školski sistem i stručne prakse u kompanijama.

„Ono šsto se odnosi na Srbiju koja je donela Zakon o dualnom obrazovanju ne može se primetiti u drugim zemljama, ali se saradnja među školama i preduzećima primećuje. Videli smo komapnije koje investiraju u 3D štampače, kabinete za nastavu, tako da mislim da je napredovala ta saradnja, ali na sistemskom nivou ima mnogo toga da se uradi“, rekao je Diči.

Dodao je kako se mora raditi i na veštinama predavača praktične nastave kako bi mladi dobili odgovarajuću obluku, kao i na regulatornom okviru u pojedinim zemljama.

„Potrebno je unapređenje planova i programa obrazovanja, korišćenje novih načina učenja poput učenja na daljinu šot je za mlade važan isntrument, jer se radi i o tome da se kod njih razvije strast prema poslu, karijeri i da budu uspešni u tome što rade“, rekao je Diči. Zaključio je kako u tom procesu ključnu ulogu igra privatni sektor, a pre svega ppozante kompanije koje mogu biti privlačne ka poslodavci, ali i saradnja stručnih institucija i preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.