U trendu

Podrška japanske vlade proizvođačima čipova od 5,2 mlrd$

TOKIO – Japan će izdvojiti oko 600 milijardi jena (5,2 milijarde dolara) iz dopunskog budžeta za 2021. za podršku proizvođačima poluprovodnika, među kojima je i vodeći svetski proizvođač čipova „Tajvan Semikondaktor Manufakturing“ (TSMC) s kojim Japan ima ugovor, objavio je danas dnevni list Nikei.

U okviru paketa mera podsticaja, japanska vlada će, kako navodi Nikei, uložiti oko 400 milijardi jena u novu fabriku koju će graditi TSMC u prefekturi Kumamoto, na jugozapadu Japana, prenosi Rojters.

Tajvanska kompanija je ranije ovog meseca saopštila da će izgraditi fabriku čipova vrednu 7,0 milijardi dolara u Japanu sa Soni grupacijom, što je vlada Japana pozdravila.

Preostalih 200 milijardi jena vladinih sredstava će ići na izgradnju drugih fabrika, pri čemu je u fazi razmatranja nekoliko projekata, uključujući i projekte američkog proizvođača memorijskih čipova Majkron Tehnolodžija i japanskog holdinga Kioksija, dodaje list.

Japanski sektor proizvodnje čipova, koji je 1980-ih bio najveći u svetu, muči se sa očuvanjem konkurentske prednost, i u poslednje tri decenije je neprekidno na silaznoj putanji, dok rivali poput tajvanskih proizvođača stiču prednost, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar