U trendu

Podrška MSP sektoru obuhvata i podršku ženama i mladima

BEOGRAD – Ministarstvo privrede za podršku sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima kroz nekoliko programa opredelilo je više od dve milijarde dinara, a rebalansom budžeta predviđena su i dodatna kreditna sredstva, rekao je danas državni sekretar u tom mininistarstvu Milan Ljušić.

On je na onlajn „Danu preduzetnika“ koji je organizovala Privredna komora Srbije istakao da je za program nabavke opreme opredeljeno više od 1,5 milijardi dinara i posebno istakao značaj novoustanovljene linije podrške za mlade i žene preduzetnike.

Aleksandra Vučetić iz Ministarstva privrede istakla je da se na osnovu podrške očekuje ukupna vrednost investicija od 9,2 milijarde dinara.

Ona je iznela detalje programa za podršku početnicima u poslovanju za koji je ukupno izvojeno 150 miliona dinara bespovratne podršske, programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte gde su bespovratna sredstva 200 miliona dinara, kao i programa za nabavku opreme za koji je opredeljeno 1,5 milijardi dinara bespovratnog novca.

Novi program, usmeren na žene preduzetnike i mlade preduzetnike, podržan je sa 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Uz uslov da su im mala privredna društva ili preduzetničke radnje osnovane u poslednjih pet godina, za mlade je obaveza da imaju do 30 godina a za žene su osnivači ili da imaju natpolovično učešće u firmi odnosno da su jedan od zakonskih zastupnika.

Bespovratna sredstva mogu dobiti u iznosu i do 2,7 miliona odnosno maksimalnih 45 procenata investicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.