U trendu

Podrška PKS i KIF kompanijama u regionu

BEOGRAD – Radionica čokoladnih proizvoda ručne izrade „Adore C hocolate“, prvo je preduzeće u Srbiji koje će dobiti sredstva za unapređenje proizvodnje zahvaljujući Programu podrške tehničke asistencije malim i srednjim preduzećima, koji sprovode Privredna komora Srbije i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6) uz finansijsku podršku EU.

KIF je u junu ove godine objavio javni poziv, a do septembra se za dobijanje tehničke asistencije mikro, malim i srednjim preduzećima pri apliciranju fondovima EU prijavilo 218 firmi sa Zapadnog Balkana.

Ovu aktivnost PKS i KIF realizuju u okviru projekta podrške EU nacionalnim komorama ZB, objavila je PKS.

„Komorski investicioni forum, zajedno sa saradnicima iz konsultanstke kompanije See Project sa kojima nudi asistenciju pri apliciranju fondovima, trenutno radi na podnošenju aplikacija za 30 kompanija iz regiona. Dok mnogi od njih čekaju odobrenje sredstava, srećni smo da je Adore C hocolate prva kompanija našeg Programa podrške čija je aplikacija za potražnju sredstava iz EU fondova uspešno odobrena“, izjavila je Milica Brašanac iz Centra za Komorski investicioni forum PKS.

Javni poziv za Program podrške MSP pri apliciranju za pristup fondovima EU predvideo je učešće 60 preduzeća sa ZB, od kojih 10 iz Srbije.

„Adore C hocolate“ posluje i na tržištu Crne Gore i Hrvatske, a sredstva od 30.000 evra iz Projekta investicionog ulaganja u nabavku opreme Fonda za razvoj Srbije upotrebiće za kupovinu mašine koja će unaprediti i ubrzati proces proizvodnje i povećati proizvodni kapacitet.

U ovom preduzeću kažu da im se na taj način pruža mogućnost da svoje proizvode izvoze i na ostatak tržišta ZB i EU.

„Do sredstava smo došli preko aktivnosti KIF čiji poziv za pružanje tehničke podrške pri prijavljivanju na fondove kakav je, između ostalog, Fond za razvoj Republike Srbije, nismo nikako hteli da propustimo“, kaže generalna direktorka Katarina Jaćimović.

Podseća da je prva čokolada zamirisala iz njihove radionice pre 20 godina, kada su bili prvi brend u regionu koji se posvetio umetnosti stvaranja jedinstvenih čokoladnih poslastica.
Sve informacije o Komorskom investicionom forumu ZB6 i načinima podrške mikro, malim i srednjim preduzećima mogu se videti na sajtu KIF-a www. wb6cif. eu .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.