U trendu

Podrška PKS i organizacije HELP socijalnim preduzećima u Srbiji

Memorandum o saradnji Privredne komore Srbije (PKS) i nemačke humanitarne organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe sa ciljem promocije razvoja socijalnog preduzetništva potpisan je danas u PKS.

Memorandum su potpisale direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić i menadžerka za razvoj Help organizacije u Srbiji Maša Bubanj, saopštila je PKS.

„Akcenat u saradnji naše dve organizacije biće na razvoju održivosti, inovativnosti i tržišne orijentacije socijalnih preduzeća“, rekla je Simanić i podsetila da u Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što omogućava i novousvojeni pravni okvir.

Menadžerka za razvoj Help organizacije u Srbiji Maša Bubanj rekla je da je za osnaživanje socijalnih preduzeća u Srbiji značajna podrška i uloga PKS.

„Usmereni smo na razvoj socijalnog preduzetništva i planiramo da, po usvajanju podzakonskih akata Zakona o socijalnom preduzetništvu, u septembru otvorimo poziv za sve zainteresovane preduzetnike koji bi želeli da prodju obuku, mentoring i razvijaju poslovanje u skladu sa principima socijalnog preduzetništva“, istakla je ona.

Bubanj je istaka da je organizacija Help prisutna u Srbiji od 1999. godine i da su do sada aktivnosti ove organizacije kroz mini grantove bile usmerene na pomoć ugroženim i marginalizovanim grupama kroz obuke za razvoj poslovanja i obezbedjivanje adekvatne opreme.

Početkom februara 2022. godine usvojen je Zakon o socijalnom preduzetništvu, čime je kreiran pravni okvir koji omogućava da socijalna preduzeća u Srbiji dobiju podršku, bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje gradjana ili zadruga, kao i da se osnivaju nova.

„Zakon predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja za oblast socijalnog preduzetništva u Evropi i prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za razvoj ovoga sektora. Na ovaj način Srbija prati trendove u Evropskoj uniji, koja je krajem 2021. usvojila Akcioni plan za socijalnu ekonomiju“, navela je PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar