U trendu

Podrška Volga Grupe srpskim kompanijama na projektima u Rusiji

BEOGRAD – Ruska kompanija Volga Grupa spremna je da podrži projekte srpskih preduzeća u Rusiji i pomogne da naše inženjerske, tehnološke i građevinske firme započnu projekte u tehno-parkovima i industrijskim zonama u Moskvi, Kazanju i Sankt Peterburgu, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Genadija Timčenka, počasnog konzula Srbije u Rusiji i vlasnika Volga Grupe.

Timčenko je izrazio veliko interesovanje za projekat „čistih soba“ srpske kompanije Termovent i najavio mogućnost da se našoj domaćoj kompaniji omoguće poslovi ugradnje ove sofisticirane opreme u tehnološkim parkovima širom Ruske Federacije, saopštila je PKS.

„Timčenko je izrazio ličnu spremnost da pomogne sve srpske projekte u Rusiji, ne samo sa pozicije suvlasnika jedne od najvećih ruskih poslovnih holdinga Volga Grupe, već i kao počasni konzul i prijatelj Srbije“, izjavio je Čadež.

Kako je rečeno na sastanku, kompanije iz Srbije imaće mogućnost da preko PKS ostvare komunikaciju sa Volga Grupom u cilju uspostavljanja zajedničke poslovne saradnje.

Čadež, koji učestvuje na 24. Međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF), prisustvovao je u sredu u Sankt Peterburgu puštanju u rad potpuno automatizovanog proizvodnog dela ruske fabrike lekova „Farmasintez – Nord“ koji je srpska kompanija Termovent kompletno opremila svojim svetski poznatim „čistim sobama“.

Čadež se danas sastao i sa Maksimom Čerešnjevim, predsednikom Upravnog odbora Saveta za razvoj spoljne trgovine poslovne asocijacije Busineš Rušia, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za dolazak ruskih kompanija u Srbiju uz podršku ruske Asocijacije.

Predsednik PKS je u svojstvu kopredsedavajućeg Poslovnog saveta za saradnju Srbije i Rusije prisustvovao sastanku kopredsednika srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, ministra Nenada Popovića i Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade Ruske Federacije.

Na sastanku je istaknuto da je današnji početak proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak u Srbiji potvrda najboljih odnosa dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.