U trendu

Pokemon Go duplirao vrednost akcija Nintenda

Akcije japanskog proizvodjača igara „Nintenda“ su na kraju današnjeg poslovnog dana na Tokijskoj berzi bile 14 odsto veće nego na početku, i koštale po 31.700 jena (300 dolara) što je više nego dvostruko veće od njihove vrednosti 6. jula, kada je počela distribucija nove aplikacije za igru „Pokemon Go“.

Deonice „Nintenda“ su toliko tražene, da čine gotovo jednu četvrtinu svih deonica koje su danas promenile ruke na Tokijskoj berzi. Tako je vrednost kapitala te firme iz grada Kjota skočila na 4,5 hiljade milijardi jena (42,4 milijarde dolara).

„Pokemon Go“, aplikacija za smartfone, koja koristi „Google Maps“ da bi likove iz igre ubacila u stvarni predeo oko igrača, delo je firme „Niantic“, filijale „Google-a“ u koju je „Nintendo“ investirao prošle godine. Igra medjutim još nije u ponudi u Japanu većem delu Azije.

„Pokemon Go“ je bar privremeno iz teškoća izvukao „Nintendo“ koji se dugo bori da prebaci igranje na prenosive uredjaje što mu je pojelo veliki deo profita od prodaje njegovih specifičnih konzola za igre.

Neki analitičari smatraju da će korist od „Pokemona Go“ za „Nintendo“ biti ograničenog dometa jer je ta igra ipak besplatna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.