U trendu

Pokrenuta platforma za mlade poljoprivrednike u Srbiji

BEOGRAD – Mladi poljoprivrednici Srbije i Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj/Agronews u okviru projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” pokrenuli su platformu Podsticaji u poljoprivredi gde mogu da nađu sve informacije o podršci koju mogu dobiti iz budžeta lokalnih samouprava.

Kako je saopštio Agronews, u samo nekoliko klikova, na istom mestu, mogu da se informišu i o drugim oblicima davanja i svim dostupnim izvorima finansiranja, ne samo na lokalnom već i na nacionalnom nivou, kao i o finansijskoj pomoći iz evropskih fondova.

”Ovo je odgovor na potrebu mladih poljoprivrednika da budu pouzdano i pravovremeno informisani o javnim pozivima koje raspisuju lokalne samouprave. Kada je o podsticajima reč, na platformi se mogu naći sve informacije o podršci njihovim investicijama iz državnog budžeta, budžeta AP Vojvodine i Grada Beograda. Kao posebni izvori finansiranja izdvojeni su IPARD program i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, takozvani projekat Svetske banke”, objašnjava koordinator projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” Oliver Aleksić.

Platforma daje pregled svih lokalnih samouprava u Srbiji, a naznačeno je koje imaju programe podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, a koje ne.

Zainteresovani će moći da za svaku lokalnu samoupravu pogledaju i preuzmu programe podrške za 2023. i prethodne dve godine, kao i javne pozive, konkursnu dokumentaciju, izveštaje o sprovođenju mera i izveštaje o korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

Na platformi mladi poljoprivrednici mogu da se informišu i o aktivnostima, projektima i podršci i kroz fondove, kakvi su Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Fondacija Divac.

Agronews saopštava da će tim Mladih poljoprivrednika Srbije objavljivati blagovremeno sve lokalne javne pozive i zainteresovani će moći vrlo lako da pronađu predloge programa, konkurse i izveštaje o sprovedenim programima poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, za gradove i opštine koje sprovode ovakve programe.

Ističu da se mladi farmeri često suočavaju sa značajnim izazovima u započinjanju i rastu poslovanja, kao što su ograničen pristup finansiranju, nedostatak znanja i iskustva i visoki troškovi pokretanja proizvodnje.

Istovremeno, navode, oni su otvoreniji za inovativne i održive poljoprivredne prakse, što je važno jer to može imati pozitivne efekte na životnu sredinu i društvo u celini.

Stoga, navode u Agronews, pored pružanja finansijske podrške, subvencije za mlade poljoprivrednike mogu pomoći u rešavanju širih društvenih pitanja, kao što su bezbednost hrane i održivost životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar