Politika: Robne rezerve prodaju vino iz 1995. godine

Republičke direkcija za robne rezerve oglasila je prodaju nekoliko vrsta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a ponudjeni su brašno, mesne konzerve, tovne svinje i junad, kao i mleko u prahu, pirinač, pasulj, ali i velika količina vina iz 1995. godine, objavila je danas „Politika“.

Kako je za list rekla direktorka ove direkcije Zorica Andjelković, reč je o redovnoj prodaji stalnih zaliha, što je praksa u poslednjih dvadesetak godina.

Rok za dostavljanje ponude je 11. mart, a kupac će biti ko ponudi najvišu cenu.
U slučaju da se celokupna količina roba ne proda, svake naredne srede biće organizovano javno otvaranje ponuda sve do konačne prodaje.

Andjelković je objasnila da se na početku svake godine, nakon što Vlada Srbije usvoji program, objavljuju pozivi za javnu prodaju, kako bi roba bila zanavljana, a skladišta se rasteretila svojih obaveza prema robnim rezervama.

„To ne znači da će sve količine biti prodate, iako poziv traje praktično godinu dana“, objasnila je Andjelković za „Politiku“.

Neflaširano vino, koje je ponudjeno na prodaju, prema njenim rečima, već je bilo oglašeno i 2017. a uskladišteno je 1995. godine.

„To vino je iz perioda kada je organizovan otkup, u vreme državne i društvene svojine, jer vinari nisi imali da plate groždje“, kazala je ona.

U ponudi je oko 218.000 litara tog vina u rinfuzu, kao i oko 4.000 litara vina koje nije u kategoriji dobrih, vrhunskih ili sortnih vina.

Prema dosadašnjem iskustvu, uvek je najveće interesovanje kupaca za svinje, dok se ostali proizvodi iz ponude robnih rezervi traže sporadično, uglavnom ako dodje do nestašica na tržištu, što se sve redje dogadja, navela je „Politika“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.