U trendu

Poljoprivreda šansa za bolju ekonomsku saradnju

BEOGRAD – Trgovinska razmena Srbija i Belorusije daleko je od nivoa odličnih političkih odnosa dve države pa je poslovni forum prilika da se privrednici bolje razumeju i da se uradi više rečeno je danas na poslovnom forumu koji se održava u Beogradu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović primetio je da interesovanje za biznis na visokom nivou po brojnosti prisustva i dodao da sasvim drugačije deluje kada se pogledaju cifre trgovinske razmene.

„U poljoprivredi i prehrambenom sektoru razmena je 20 mil dolara što je skoro ništa“, ocenio je Nedimović i dodao da je potencijala za saradnju puno ali da nije iskorišćen.
On je najavio da će uskoro biti regulisan status za izvoz mesa i mesnih prerađevina u Belorusiju, i istakao da je dogovor postignut kako ne bi bilo više rigoroznosti a izvoz ove robe iz Srbije bio veći.

Da bi trgovina bila uspešna mora da bude dvosmerna, naglasio je Nedimović i rekao da je kolegama iz Belorusije ponudio da plasiraju veće količine maslca i mleko u prahu za potrebe srpskih konditora.
Značajnim potencijalom saradnje Nedimović smatra i zajednički nastup na trećim tržištima pre svega Kine.

Nedimović je najavio da će beloruski traktori koji se sklapaju u Srbiji uskoro dobiti poseban status, jer će država subvencionisati poljoprivrednike koji se opredele za te traktore sa 50 odsto vrednosti.
„Prisustvo 99 kompanija na ovom poslovnom forumu uliva nadu da će razmena biti daleko veća, a mi ćemo dati sve od sebe da je povećamo, i možda formiramo neka zajednička predužeća“, poručio je Nedimović.

Ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Belorusije Vladimir Koltovič ocenio je da je aktiviranje poslovno ekonomske saradnje prvi prioritet.

„Naš nivo trgovinskih odnosa znatno zaostaje za političkim odnosima, robni promet je mali i nije za prelazne ocene, u poređenju sa dubokim prijateljstvom dve države“, rekao je on.

Koltovič je ocenio da je sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom nova šansa za razvoj saradnje.

„Radićemo i na mogućnosti sklapanja međudržavnog sporazuma između Srbije i Belorusije, koji će omogućiti našim proizvodima da ulazi u režimu preferencijala na vaše tržište“, rekao je on i dodao da su za Beloruse značajne su i uzajamne isporuke u okviru investicionih ugovora.

Beloruski ministar je podsetio da je posao države da otvara prozore za saradnju i pozvao poslovne ljude da rade aktivno na tome.

„Mali biznis slabo koristimo za saradnju pa smo se dogovorili da i njih uključimo u poslovne forume“, najavio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.