U trendu

Poljoprivrednici blokirali puteve u Španiji zbog naglog pada prihoda

Poljoprivrednici u žutim fluorescentnim prslucima blokirali su danas puteve na jugozapadu Španije traktorima i drugim vozilima, na najnovijem protestu zbog naglog pada prihoda.

Nekoliko sindikata pozvalo je na protestna okupljanja, najviše u regionu Estremadura, uz granicu s Portugalijom, zahtevajući mere vlade da bi maloprodajne cene voća i povrća bile „realnije“.

Vodja regionalnog udruženja mladih poljoprivrednika Anhel Garsija rekao je da je oko 700 traktora blokiralo puteve i da su svi poljoprivredni radnici u Estremaduri pozvani da štrajkuju.

Na jugoistoku Španije policija je pokušala da spreči poljoprivrednike da blokiraju obe strane autoputa u blizini mesta El Ehido. Poljoprivrednici su takodje bacali po putevima sanduke s krastavcima i paradajzom i palili male vatre.

Protesti zbog visokih troškova proizvodnje i niskih cena poljoprivrednih proizvoda predstavljaju izazov za novu koalicionu vladu Španije, dok Evropska unija planira da smanji poljoprivredne subvencije, a SAD prete uvodjenjem carina.

I sindikati i španska vlada krive velike trgovinske lance za obaranje cena voća i povrća i primoravanje poljoprivrednika da prodaju robu za manje iznose.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.