U trendu

Poljska izabrala Južnu Koreju za partnera za gradnju nuklearne elektrane

VARŠAVA – Poljska vlada je saopštila danas je da izabrala Južnu Koreju za partnera za izgradnju svoje druge planirane nuklearne elektrane, nakon što je par dana ranije odabrala SAD i kompaniju Vestinghaus za izgradnju prve nuklearke.

Planovi ove centralnoevropske zemlje da izgradi dve nuklearne elektrane deo su napora da sagoreva manje uglja i poveća energetsku nezavisnost, prenosi agencija AP.

Zvaničnici poljske i južnokorejske vlade, kao i predstavnici njihovih energetskih kompanija sastali su se danas u Seulu da bi potpisali memorandum o razumevanju o saradnji na izgradnji nuklearne elektrane u Patnovu, mestu udaljenom oko 230 kilometara jugozapadno od Varšave.

Naredne godine bi trebalo da bude potpisan obavezujući ugovor.

Poljske energetske kompanije PGE i ZE PAK potpisale su pismo o namerama za saradnju s preduzećem Koreja Hidro & Nuklear Pauer.

Poljska decenijama planira da izgradi nuklearnu elektranu kako bi zamenila stare elektrane na ugalj i ublažila zagađenje vazduha koje je među najgorima u Evropi.

Ruska invazija na Ukrajinu i korišćenje energije za vršenje ekonomskog i političkog pritiska na evropske zemlje pojačali su urgentnost traganja Poljske za alternativnim izvorima energije, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.