U trendu

Poljska: Ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog besa oko ukrajinskog žita

VARŠAVA – Poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik podneo je danas ostavku zbog besa poljoprivrednika, jer uvoz ukrajinskih žitarica utiče na cene u Poljskoj.

Kovalčik je rekao da je odlučio da napusti funkciju zbog odluke Evropske komisije da produži bescarinski uvoz ukrajinskog žita do juna 2024, preneo je Rojters.

Poljski poljoprivrednici pozvali su na uvođenje carina.

„Pošto je jasno da Evropska komisija u ovom trenutku neće ispuniti ovaj zahtev, odlučio sam da podnesem ostavku na mesto ministra poljoprivrede“, rekao je Kovalčik.

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih koje se proizvode u Evropskoj unije, završile su u centralnoevropskim državama, utičući na cene i prodaju lokalnih poljoprivrednih proizvođača i stvarajući glavobolju poljskoj vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini, navela je agencija.

Premijeri pet država, uključujući Poljsku, uputili su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, u kome su zahtevali preduzimanje mera u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Oni su istakli da će možda morati da budu ponovo uvedene carine, ako dođe do priliva žita i drugih proizvoda iz Ukrajine koji se ne može zaustaviti drugim sredstvima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar