U trendu

Polovina firmi imala curenje podataka usled sajber incidenat

BEOGRAD – Oko 59 odsto organizacija svih veličina širom sveta označilo je bezbednost podataka kao najveću brigu koja se tiče IT bezbednosti.

Takođe, prema istraživanju kompanije Kasperski, 46 odsto kompanija prošle godine iskusilo je neki vid curenja podataka, kao posledicu različitih sajber incidenata, kaže Dragan Davidović, direktor B2B poslovanja kompanije Kasperski za istočnu Evropu, koja se priključila Inicijativi za jačanje bezbednosti podataka.

„Pored narušene reputacije i poverenja korisnika i klijenata, trošak koji su kompanije usled toga imale varirao je od prosečnih 101.000 dolara za mala i srednja preduzeća do 1,09 miliona dolara za velike korporacije“, rekao je Davidović.

Inicijativu za jačanje bezbednosti podataka pokrenuli su portali Sveoosiguranju i Sveonovcu, a za manje od tri meseca priključile su se kompanije Marsh, Kaspersky, Wiener Stadtisće osiguranje, Sky Expres s, IN2 Beograd, NET++, Glog, Abstract, Udruženje banaka Srbije, advokatske kancelarije Tomić, Sinđelić Groza i Milošević Law Firm, kao i Slovenački poslovni klub i Hrvatski poslovni klub, navedeno je u saopštenju.

Inicijativa je pokrenuta pod sloganom „BeRiskProtected“ u cilju što boljeg informisanja poslovne zajednice o rizicima koje nosi digitalno poslovanje – bilo da se radi o sajber napadima, socijalnom inženjeringu ili nameri odnosno nemarnosti zaposlenih.

Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka okuplja institucije, kompanije, organizacije i nezavisne stručnjake koji svojim delovanjem mogu i žele da doprinesu bezbednijem poslovanju u digitalnom okruženju – bilo da se bave digitalizacijom, IT servisima, sajber bezbednošću, finansijama (banke, osiguranja, penzijski fondovi), oblastima Data Science, Mashine Learning, Artificial Intelligence…

„Prema Izveštaju o sajber štetama, koji je kompanija Marsh objavila 2020. godine, prijave šteta po polisama sajber osiguranja su u kontinentalnoj Evropi porasle za 83 odsto u 2019. godini. Prema istom izveštaju, dve trećine (67 odsto) gubitaka usled sajber napada potiču od zlonamernih napada sa ransomware programima, koji čine ukupno 14 odsto zahteva za naknadu štete koji se trenutno podnose osiguravajućim društvima“, kaže lider tima za finansijske rizike u kompaniji Marsh koja se priključila inicijativi Bojan Jovanović,

Iako je sajber rizik generalno prisutan u ekonomiji, tri sektora su posebno pogođena sajber napadima. S

Sektor finansijskih institucija bio je najviše pogođen, podnevši petinu (21 odsto) prijavljenih šteta u 2019. godini, a zatim sledi proizvodni sektor sa 13 odsto i kompanije za komunikacije, medije i tehnologiju čije prijave šteta čine devet odsto svih prijava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.