U trendu

Pomak u češko-poljskom dijalogu o spornom rudniku uglja

PRAG – Ostvaren je napredak u pregovorima između Češke i Poljske o postizanju sporazuma za okončanje spora vezanog za poljski rudnik lignita koji se nalazi na granici dve zemlje, izjavio je danas češki ministar za zaštitu životne sredine Ričard Brabec.

Rudnik lignita Turov, koji se prostire na 30 kvadratnih kilometara u Poljskoj, prema navodima zvaničnog Praga, šteti vodosnadbevanju stanovnika na češkoj strani granice.

Brabec i poljski ministar za klimu Mihalj Kurtika pridružili su se juče pregovorima, koji su trajali do ranih jutarnjih sati u četvrtak, u nastojanju da dve strane nađu rešenje za spor koji je stigao i do najvišeg suda Evropske unije.

„Moram reći da smo načinili fundamentalni pomak u nekoliko pitanja“, rekao je Brabec za češku novinsku agenciju CTK posle prekida razgovora noćas.

Dodao je da će pregovori biti nastavljeni danas i da veruje u dogovor, ali je odbio da kaže kada očekuje da će biti postignut konačan sporazum, prenosi Rojters.

Ovo je najozbiljniji spor u poslednjih nekoliko decenija između dva suseda i saveznika koji su deo EU i NATO-a. Pregovori su počeli u maju.

Rudnik Turov snabdeva ugljem obližnju elektranu koja učestvuje sa 7,0 procenata u poljskoj proizvodnji električne energije, a čitav rudni kompleks je i veliki poslodavac.

Sud pravde Evropske unije naložio je Poljskoj prošle nedelje da plati dnevnu kaznu od 500.000 evra Evropskoj komisiji zbog neobustave operacija u Turovu, oglušujući se tako na raniju sudsku presudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.