U trendu

Pomoc poljoprivrednicima u Uzicu, Brusu, Dimitrovgradu, V. Gradi

VRANJE – Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID Projekat za konkurentnu privredu predstavili su danas, zajedno sa lokalnim partnerima iz Svrljiga i Vranja, rezultate rada lokalnih fondova formiranih tokom 2021. i najavili osnivanje novih fondova ove godine u Užicu, Brusu, Dimitrovgradu i Velikom Gradištu.

Cilj stvaranja lokalnih fondova je podsticanje poljoprivredne proizvodnje i podrška poljoprivrednicima i prerađivačima hrane da unaprede svoje poslovanje, razviju nove proizvode i tako obezbede bolje uslove života za svoje porodice i život na selu, navedeno je u saopštenju.

„Ovaj fond je našim korisnicima omogućio sredstva koja mogu da iskoriste za kupovinu neophodne mehanizacije i unaprede svoju proizvodnju, ali i sredstva koja mogu da iskoriste kao učešće za apliciranje za ozbiljnije finansijske podsticaje“, kaže predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković.

U 2021. godini formirana su četiri fonda u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju ukupne vrednosti 12 miliona dinara.

Najavljeno je da će ove godine fondovi u Vranju i Prijepolju biti uvećani za tri miliona dinara.

Tokom saradnje sa Opštinom Svrljig i Fondacijom Ana i Vlade Divac na realizaciji aktivnosti unutar Fonda za poljoprivredu dodatno su unapređeni kapaciteti Regionalne razvoje agencije Jug da kroz nove i inovativne usluge nastavi da pruža sveobuhvatnu podršku lokalnim samoupravama, kaže direktorka RRA Jug Dragana Stojanović.

Kako je rekla, takva podrška daje lokalnoj samoupravi mogućnost da kreira podsticajne mere u skladu sa realnim potrebama poljoprivrednih proizvođača sa svoje teritorije, sa posebnim fokusom na određene ciljne grupe: mlade proizvođače, žene i ranjive grupe.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je nakon svečane dodele finansijskih sredstava za 18 nosioca poljoprivrednih gazdinstava koji su se u protekloj godini javili na konkurs, interesovanje poljoprivrednika postalo znatno veće.

„Zbog toga smo u budžetu za ovu godinu predvideli dodatna sredstva za dopunjavanje Fonda u iznosu od tri miliona. Svi anketirani korisnici, koji su na konkursu dobili sredstva iz Fonda, veoma su zadovoljni i srećni jer je formiranjem Fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede Grad Vranje pokazao da misli na njih. Takođe, na ovaj način dobili su priliku da poboljšaju svoju proizvodnju, a samim tim i svoj materijalni položaj“, rekao je on.

Fondacija Ana i Vlade Divac već više od 10 godina podržava razvoj malih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava kroz donacije u sredstvima za rad i stručne edukacije.

Ukupna vrednost svih devet fondova je oko 35 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar