Ponuđena vam je potrošačka kartica, da li je prihvatiti?

Kada kupujete, često vam se dešava da vas radnici na kasi pitaju da li želite da postanete njihov član i da li želite da, kao lojalan kupac, dobijete njihovu potrošačku karticu. Uz takvu pogodnost, kupovinom u toj prodavnici možete npr. sakupljati razne bodove i na taj način dobiti besplatan poklon ili popust pri narednoj kupovini. Osim toga, možete dobijati pozivnice za neke naredne promocije.

Zvuči primamljivo, ali zapitajte se da li ćete od kartice imati više koristi vi ili trgovac.

Postoji nekoliko dilema vezano za potrošačke kartice. Da li možete da, ukoliko želite, otkažete karticu bez prethodnog obaveštenja? Koliko zaista treba da potrošite pre nego što dobijete pogodnosti od trgovca? Šta je sa ličnim podacima, da li će oni biti zaštićeni? Da li ste time ovlastili kompaniju da vaše podatke može da prosleđuje dalje? Da li ćete dobijati neželjene reklame i poruke od strane kompanije?

Ako vam je ponuđena potrošačka kartica, ne morate je odmah uzeti. Potrebno je razmisliti da li vam je ona zaista neophodna. Uz sve pogodnosti koje prodavci nude, ideja o besplatnom poklonu će vas navesti da trošite i više nego što planirate, a kući ćete gomilati stvari koje vam zapravo uopšte nisu trenutno potrebne.

(Zaštita potrošača)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.