U trendu

Popovic: IT sektor najbolji izvozni proizvod Srbije

UŽICE – Inovacione tehnologije, digitalne tehnologije IT usluge su najveća izvozna grana Srbije ,rekao je danas u Užicu ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je istakao da Srbija najviše izvozi znanje svojih skolovanih inženjera, što pokazuju rezultati i u Užicu i u Start up centru na Zlatiboru .

On je podsetio da je u inovacionu infrastrukturu prethodnih pet godina uloženo oko 20 miliona evra.

“Formirali smo agencije za vešačku inteligenciju i za inovacije tako da jedna sveobuhvatna inovaciona infrastruktura tek treba da da rezultate i siguran sam da će rast koji smo ostvarili u poslednjih osam godina, od 20 procenata izvoza digitalnih inovacionih usluga da će da se nastavi i u sledećem periodu”, dodao je Popović.

Srpski IT inženjeri su među pet najboljih u svetu pa Popović ističe da u njih treba ulagati, posebno kada je reč o gejmingu i blok čejnom koji su 90 posto orijentisani na inostrano tržiste.

Užički Start up centar formiran je pre nepunu godinu dana i trenutno ima 60 korisnika.

“Svi su informatičke ikt od izrade softvera programa za poslovanje administrativno, digitalnu transforamciju postojećih preduzeća izrada programa za inostrane kupce”, rekao je Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor.

Nakon sastanka sa privrednicima zlatiborskog okruga, predstavnicima Grada Užica i Regionalne trazvojne agencije Zlatibor, koja je prema njegovim rečima jedna od najboljih u Srbiji, rečeno je da trenutno u Srbiji nema nezaposlenih IT inženjera i da je Užice jedan od gradova u Srbiji kojem je neophodan Tehnološki falkultet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.