U trendu

Popovic na sajmu pametne automatizacije i robotike u Minhenu

MINHEN – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović sastao se u Minhenu na sajmu pametne automatizacije i robotike Miltonom Gerijem i Marinom Bil, predsednikom i potpredsednikom Međunarodne federacije za robotiku (IFR), saopšteno je iz kabineta ministra Popovića.

IFR je vodeća međunarodna organizacija iz oblasti robotike čija je misija da promoviše istraživanje, razvoj, upotrebu i međunarodnu saradnju u oblasti robotike, na globalnom nivou.

Ministar Popović je izjavio da Srbija želi da svoj inovacioni ekosistem usmeri ka robotici i robotskim tehnologijama.

„U te svrhe ciljano alociramo značajne resurse, u obimu koji će ubrzano produkovati vidljive i merljive rezultate, i najvažnije, da inovacije u oblasti robotike dovedemo u režim tesne interakcije sa industrijom. Ključna komponenta u tom procesu je inovacija znanja i izgradnja kompetencija”, izjavio je on.

Ukazao je da je Srbija odlučna da uloži mnogo u razvoj robotike kako bi postala regionalni lider u toj oblasti.
„Uspostavljanje tesnih veza između globalnih lidera u industrijskoj automatizaciji i malih i srednjih preduzeća u Srbiji jedan je od prioritetnih ciljeva daljeg razvoja srpske privrede. Ovi vidovi kooperacije omogućiće srpskim inženjerima da ovladaju najsavremenijim tehnološkim dostignućima i da kroz proces transfera znanja i tehnologije, suštinski unaprede proizvodne tehnologije u srpskim fabrikama“, rekao je Popović.

Dodao je da je danas nemoguće biti globalno konkurentan ukoliko na proizvodnim linijama nema robota.

Sastanak u Minhenu održan je pod okriljem vodećeg svetskog sajma za oblast pametne automatizacije i robotike, Automatika 2022. na kome su predstavljena najsavremenija rešenja industrijske i uslužne robotike‚ inteligentnih proizvodnih sistema i srodnih industrijskih tehnologija.

Automatika 2022. okupila je pod istim krovom najveća imena svetske robotike, poput kompanija ABB, KUKA, Fanuc, Yaskawa, kao i neke od vodećih evropskih univerziteta i instituta, poput nemačkog Fraunhofer instituta, Tehničkog univerziteta iz Beča, ili vodećeg namačkog instituta specijalizovanog za robotiku i mehatroniku, čuvenog DLR.

Ministar Popović je obišao izložbeni prostor i u direktnom razgovoru sa izabranim kompanijama inicirao dalje aktivnosti na njihovom aktivnijem angažovanju i partnerstvu u robotizaciji srpskih fabrika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.